Basisschool bovenbouw

Prutje

3sterillustraties: Linde Faas
Lemniscaat, oktober 2018

Boekenberglesbrief, Kinderboekenweek 2019

Het leven van Hens is niet leuk. Hij werkt in een vieze, gevaarlijke fabriek, hij woont met zijn ouders, zus en broertje in een piepklein huisje en de plaats waar hij woont is grauw, smerig en alles zit onder een soort prutje. Eten is er veel te weinig en het leven is echt uitzichtloos.
De enige die niet gebukt gaat onder de omstandigheden is Hens’ broertje Walm. Walm is anders dan anderen, is bijna altijd vrolijk en kan jammer genoeg niet op tijd zeggen dat hij naar de wc moet. Hens is dol op hem, maar het is ook wel lastig om voor Walm te zorgen.
Op een dag loopt Hens weg van huis. Er moet toch ergens een plaats zijn waar het beter is dan in het prutje. Walm komt hem achterna en ook het bazige meisje Vijf sluit zich aan. Zij heeft gehoord over een land waar het heerlijk moet zijn en waar iedereen wel wil wonen. Met z’n drieën gaan ze op zoek. Hoewel het heel fijn is om vrij te zijn, is er ook iets mis. Walm mist zijn ouders en zijn zus. Zo erg dat hij er ziek van wordt. Er zit dus maar één ding op…

Prutje biedt het reisverhaal van een jongetje dat probeert een beter leven te vinden, maar toch trouw blijft aan zijn familie. Het is nogal een dilemma: het land Brunnen, waar Vijf over droomde, bestaat echt en is nog vele malen heerlijker dan in haar fantasie. Maar er is ook dat broertje met heimwee dat Hens niet in de steek kan laten.
Hens is een tobber, een ‘klaagkont’ zoals Vijf zegt. Daardoor is Hens ook een sympathiek jongetje, al maakt hij het zichzelf niet makkelijk. Vijf is oppervlakkiger: zij heeft het in Brunnen ontzettend naar haar zin en geniet van elke seconde. Zij piekert er niet over om terug te gaan naar het prutje. Op Walm raak je vanaf de eerste bladzijde ontzettend gesteld. Je wil hem dolgraag een wubbel geven en je hebt zo’n medelijden met hem als hij naar huis wil.

Een extra compliment voor de illustraties van Linde Faas. Ze zijn prachtig, wervelend en bruisend. De tekeningen in het prutje zijn weliswaar grauw (maar dat past ook zo mooi bij de erbarmelijke omstandigheden waarin de mensen leven), maar als de kinderen in Brunnen arriveren, spatten de kleuren van de pagina’s.
Prutje is grappig, zielig, feestelijk, bizar en fantasievol. Ga mee op reis met Hens en geniet van Brunnen – waar je zelf ook dolgraag eens een weekje zou willen zijn. Lekker lezen voor tien jaar en ouder. Ook geschikt als voorleesboek in de klas.