Basisschool bovenbouw

Boreas en de zeven zeeën

3sterPloegsma, mei 2015

CPNB Kerntitel Kinderboekenweek 2019

Het zal je maar gebeuren: je ouders kondigen aan dat ze een wereldreis gaan maken met hun zeilboot. Drie jaar lang. En jij moet mee. Terwijl je je vrienden in Amsterdam achter moet laten. En je opa en oma. En je lievelingsoom Guus. En Ajax. En je beste vriendin Merel.
Boreas is absoluut niet blij met de plannen van zijn ouders. Hij is geen geluksvogel, zoals anderen roepen, maar voelt zich juist doodongelukkig. Aan boord krijgt hij on-line les en verveelt hij zich, zonder zijn vrienden en met alleen maar water om zich heen.
Maar ook op zee en in de havens valt veel te beleven. Bovendien zeilt in de vakantie Merel vier weken mee: van Carnac tot Lissabon. Als ze aan het einde van haar vakantie weer teruggaat naar huis, mag Boreas kiezen: blijft hij aan boord, of gaat hij met Merel mee terug naar Amsterdam?

Boreas en de zeven zeeën begint als een doorsnee verhaal in de ik-vorm, met een jongen van een jaar of twaalf als verteller. Als de reis eenmaal begonnen is, komt er ook vaart in het verhaal. De ‘Argo’ is net in het kanaal bij Calais als ze ’s nachts een drenkeling oppikken: een veertienjarige Soedanese jongen die probeert op een vlot naar Engeland te komen. Dat is een heftige gebeurtenis, die heel geloofwaardig is, maar helaas nogal snel wordt afgehandeld.
Boreas’ avontuur met leeftijdgenoten op het eiland Sark is leuk om te lezen, net zoals wat hij allemaal meemaakt als Merel aan boord is. Daarnaast steekt de lezer nog een hoop op over zeilboten, navigeren en het leven aan boord van een (klein) schip.

Boreas en de zeven zeeën is een fijn reisverhaal over 75 dagen van een wereldreis. Voor wie verder wil lezen, is er goed nieuws: er zijn inmiddels (anno 2019) al vier boeken over Boreas verschenen. De vraag welke optie (verder reizen of teruggaan naar Amsterdam) Boreas kiest, is hiermee dan ook beantwoord. Gelukkig maar, want een boek als dit smaakt naar meer en we zijn tenslotte aan het einde van dit deel pas in Lissabon.
Boreas en de zeven zeeën is een toegankelijk, vlot verteld reisverhaal voor lezers met zeebenen en voor landrotten. Geschikt voor een grote groep lezers van tien jaar en ouder.