Basisschool bovenbouw

De reis van Yarim

3sterQuerido, juni 2019 (heruitgave)

CPNB Kerntitel Kinderboekenweek 2019

Sumerië in het Midden-Oosten, ongeveer 4400 jaar geleden. Tijdens een gevecht met een leeuw breekt Yarim zijn arm. Omdat de breuk daarna niet goed aan elkaar groeit, kan Yarim de arm niet meer gebruiken en is hij dus ook niet langer in staat om op het land werken. Na een mislukte oogst zit er voor zijn straatarme familie niets anders op dan hem voor twee jaar als slaaf te verkopen aan koningin Ku Bau. En zo begint er voor Yarim een lange reis door de woestijn; een reis waarop hij nieuwe vrienden ontmoet en meer zal beleven dan hij zich ooit had kunnen voorstellen, toen hij in zijn geboortedorp de schapen hoedde.

De reis van Yarim is een heruitgave van de vier boeken over Yarim. Het eerste deel Het gouden oog verscheen al in 1991 en kreeg een Zilveren Griffel. De overige delen volgden tussen 1992 en 1998.
Vier delen over Yarim in één dikke bundel, dat zijn 490 bladzijden waarin je wordt meegesleurd naar een wereld vol zand en verhalen, machthebbers en slaven, karavanen en een brandende zon, een verhalenverteller met een harp, een oude medicijnman, opperpriesters en goden, stoffige steden en een machtige koningin. En nog veel meer. Wanneer je met Yarim door het zand sjokt, vergeet je alles om je heen.
Yarim is pas twaalf als zijn reis begint. Hij moet mensen achterlaten die hem dierbaar zijn, maar ontmoet onderweg nieuwe vrienden. De personages die Hans Hagen schept, zijn levensecht en worden ook jouw vrienden. Met name van de blinde Sab Gal en van de verhalenverteller Nanshe ga je houden alsof je ze persoonlijk kent. Yarim zelf blijft nog dagenlang in je hoofd zitten, zoals de held van een verhaal als dit betaamt.

Het CPNB koos De reis van Yarim uit als Kinderboekenweek-kerntitel voor groep 7 en 8. Om voor te lezen in de klas is het boek erg omvangrijk en heeft het ook te veel personages. Gelukkig staat er achterin het boek een namenlijst en een lijst die de moeilijke begrippen verklaart.
Voor zelf-lezen is De reis van Yarim alleen geschikt voor de echte leeskinderen in groep 8. Het is een schitterend boek, maar voor basisschoolleerlingen wel aan de pittige kant. Maar wie eenmaal gegrepen is door de avonturen van Yarim, die leest dit adembenemende verhaal achter elkaar uit. Heerlijk lezen voor goede lezers van twaalf jaar en (veel) ouder.