Basisschool bovenbouw

Die zomer met Jente

3sterillustraties: Maartje Kuiper
Luitingh-Sijthoff, juni 2019

Vanwege het werk van haar moeder verhuist Marie aan het begin van de zomer naar een vinexwijk, 150 kilometer van haar oude huis en van haar Beste Buurmeisje en Bijna Zus Zoë vandaan. Daar is Marie het uiteraard niet mee eens, want wat zal ze Zoë verschrikkelijk gaan missen! Maar binnen een dag heeft ze zomaar een nieuwe vriendin: Jente. Ook Jente is net verhuisd naar die wijk waar nog amper iets te beleven valt en waar iedereen nieuw is. En Jente is totaal anders dan Marie: Jente durft alles, Jente bedenkt gekke dingen, met Jente erbij zijn geen twee dagen hetzelfde. Samen met Jente heeft Marie een geheime kuil, met snoep en Donald Ducks, een plaats die ze aan niemand anders zullen vertellen.
Maar langzaam verandert er iets. Soms is Jente driftig of zelfs gemeen, soms weet Marie niet of ze wel vriendinnen met haar wil zijn. Jente kan erg veeleisend zijn en steeds vaker voelt Marie zich kinderachtig in haar buurt. Kan ze wel beste vriendin zijn met twee meisjes?

Die zomer met Jente beschrijft een vriendschap die heel snel ontstaat en daarna langzaam weer verdwijnt. Dankzij Jente verzoent Marie zich met de verhuizing: zo’n avontuurlijke vriendin is precies wat je nodig hebt als je in zo’n oersaaie nieuwbouwwijk komt wonen. Tussen het hoge onkruid op het braakliggende land, in de huizen die nog niet bewoond zijn en bij de spoorbrug is ineens genoeg te beleven. Maar de twee jaar oudere Jente is te wispelturig voor een wat teruggetrokken meisje als Marie. Jente is al geïnteresseerd in jongens, terwijl Marie de lol van het jongens-bespioneren totaal niet inziet. Jente zet Marie onder druk. Jente overheerst. Jente manipuleert. En Marie weet niet goed hoe ze daarmee om moet gaan: in haar vriendschap met Zoë hoefde ze nooit iets te ‘durven’ en voelde ze zich niet kinderachtig. Heel mooi laat Enne Koens je meevoelen met een meisje van elf, dat enerzijds nog een kind is en anderzijds op de rand van de puberteit staat. Jente brengt het proces van groter-groeien ineens in een stroomversnelling, maar is dat wat Marie wel wil?

Die zomer met Jente is een mooi en subtiel boek over vriendschap, over een nieuw begin, over aftasten en over voor jezelf leren opkomen. Het is een broeierig verhaal, waar je vooral bij voelt hoe Marie worstelt met vriendschappen. Fijn lezen voor meisjes vanaf een jaar of elf, die zelf ook zo onzeker kunnen zijn.