Basisschool bovenbouw

De blauwe vleugels

3sterillustraties: Martijn van der Linden
Querido, oktober 2018

Bekroond met een Zilveren Griffel 2019

Hoewel Jadran al zestien is, bijna vijf jaar ouder dan Josh, is hij toch het ‘kleine broertje’ van Josh. Want Jadran is anders dan anderen. En Josh is zijn beschermengel.
Dus als de broers een gewonde kraanvogel vinden, begrijpt Josh hoe belangrijk het is dat Jadran is vogel mee naar huis wil nemen om hem te leren vliegen, zodat Spriet daarna achter de andere vogels aan naar het zuiden kan gaan. En dat ze daarvoor een tien meter hoge brandladder moeten beklimmen, want daar moet Spriet vanaf vliegen. Maar het is niet Spriet die door Jadran van de ladder wordt geduwd, maar Josh. Hij breekt daarbij zijn been.
Omdat Jadran zijn eigen kracht niet meer kent, vindt ‘men’ het beter dat hij in een zorginstelling gaat wonen. Josh vindt het verschrikkelijk, maar als tot zijn broer doordringt wat er gaat gebeuren, vindt Jadran het nog veel erger. Zo erg zelfs met hij de tractor van de zorgboerderij naar huis komt, Josh en Spriet oppikt en met hen op reis gaat. Naar het zuiden. Samen. De kraanvogels achterna.

Jadran is anders. Er staat nergens wat er met hem is, maar dat hindert niks. Hoewel Jadran vaak wel heel veel aandacht opeist, is Josh aan zijn broer verknocht. En Jadran aan hem. Het is ontroerend om te zien hoe gaandeweg de rollen zich omdraaien: altijd zorgde Josh voor Jadran, maar nu hij letterlijk niet meer uit de voeten kan, zorgt Jadran voor Josh.
Objectief gezien zou het beter zijn als Jadran bij De Ruimte (de zorgboerderij) gaat wonen, maar tijdens hun vlucht laat Jadran zien wat hij allemaal kan. En dat is heel veel.
Tussen de regels door voel je de verbintenis en de vriendschap tussen de twee broers. Je zou ieder kind, ongeacht zijn/haar IQ, het gunnen om net zo’n hechte band met een broer of zus te hebben als Josh en Jadran. Plus een moeder die het begrijpt.

Het boek is spaarzaam geïllustreerd met mooie blauw/grijze tekeningen van Martijn van der Linden. Op elke afbeelding staat bovendien een kraanvogel, want ook Spriet is op zijn manier bevriend geraakt met de broers. De blauwe vleugels is een mooi, subtiel verhaal over trouw, over vriendschap en over gelijkwaardigheid. Geschikt voor fijnproevers van tien jaar en ouder.