Basisschool tot groep 5/6

Kinderen met een ster

3sterIllustraties: Rick de Haas
Leopold, april 2016

Als Bennie op een ochtend wakker wordt, hoort hij harde knallen. Geen geklapte autoband, zoals papa eerst beweert, nee, het is oorlog! De volgende dag proberen de ouders van Rosa met hun gezin te vluchten naar Engeland, net als de koningin, maar ze kunnen op geen enkele boot mee. Jules mag op een dag niet meer met de tram reizen, maar moet een uur lopen als hij met zijn vriendje Loek wil gaan spelen. Leo mag niet meer naar zijn eigen school en Klaartje en haar familie worden op een dag door politieagenten opgehaald. Ze moeten naar Kamp Westerbork. Zomaar.

Bennie, Rosa, Jules, Leo en Klaartje zijn heel gewone kinderen. Zo voelen ze zich ook, tot ze ineens een gele ster op hun kleren moeten dragen. Ze hebben nog een ding gemeen: op een dag wonen ze allemaal in Kamp Westerbork. Klaartje en Leo zijn er met hun vader en moeder, maar Jules is er in zijn eentje en weet niet waar zijn ouders zijn. De vader van Ruth is er kok en dat is zo’n belangrijke baan dat hun naam gelukkig niet wordt omgeroepen als er mensen mee moeten met een trein. Een donkere trein zonder banken.

Kinderen met een ster geeft een kijkje in het leven van Joodse kinderen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hummels, die geen idee hebben wat er gebeurt en waarom ze in Westerbork terecht komen. Ondanks hun angst of verdriet maken ze er het beste van: ze gaan naar school, ze spelen dat ze een hondje hebben en ze bouwen een hut voor het Loofhuttenfeest.
De verhalen van de kinderen zijn gebaseerd op die van mensen die als kind werkelijk in Westerbork zaten opgesloten. 18.000 Joodse en 100 Sinti kinderen zijn er weggevoerd.

Een indrukwekkend boek met (voorlees-)verhalen én een boek om samen over te praten. Je kunt het boek achter elkaar lezen, als één verhaal, maar dan is het misschien een tikje verwarrend dat in elk verhaal een ander kind de hoofdrol speelt. De verhalen volgen elkaar wel in chronologische volgorde op.
Het boek is geïllustreerd met gekleurde tekeningen van Rick de Haas. Kinderen met een ster is een mooi verzorgd boek dat op iedere boekenplank en op iedere school thuishoort. Acht jaar en ouder.