Basisschool tot groep 5/6

Jubelientje en de hoed van oma Blootje

3sterillustraties: Philip Hopman
Querido, augustus 2016

Eindelijk een nieuw boek over Jubelientje! Als ze bij haar oma is, maakt ze een schilderij van zichzelf en dat schilderij doet oma weer denken aan een schilderij dat in een museum hangt. Dat schilderij wil Jubelientje ook wel eens zien! Samen met oma en haar vriendje Dirk-Jan gaat ze naar het Stedelijk Museum In Amsterdam. In het museum is veel meer te zien dan alleen dat schilderij. Jubelientje krijgt er een goed idee: ze gaat zelf ook een museum maken: Het Wat Heb Je Op Je Hoofd Museum. Samen met Dirk Jan verzamelt ze hoeden, helmen, haren en schrijft ze zelfs een brief aan koningin Máxima om te vragen of ze ook een hoed van haar mogen lenen.
Intussen heeft oma ook een leuk idee: omdat ze binnenkort 66 jaar wordt, geeft ze zes feestjes voor Jubelientje en Dirk Jan: ze gaan zes keer naar een museum. Zo zien ze een ridder in het Muiderslot, treinen in het spoorwegmuseum en zelfs het skelet van een dinosaurus in Leiden.

Zo’n oma als die van Jubelientje zou je elk kind gunnen. En dan mag elke oma zo’n kleindochtertje als Jubelientje: nieuwsgierig, ondernemend en origineel. Dit nieuwe deeltje Jubelientje zit weer boordevol grappige vondsten: ‘Oma, die snorretjes boven je ogen… Hoe heten die ook alweer?’ Wanneer een boek zo begint, wil je alleen maar dolgraag verder lezen.
Dit deeltje Jubelientje is wel een beetje ‘vol’: omdat er zes musea bezocht worden, is er voor elk museum maar een klein stukje beschikbaar. Daarnaast onderbreekt het museumbezoek steeds het verhaal over Jubelientjes WHJOJH Museum.

De naam van illustrator Philip Hopman staat even groot op de kaft als die van auteur Hans hagen. Dat is terecht, want zijn aandeel in dit boek is minstens even groot. Hij krijgt zelfs een bijrol in het verhaal. De gekleurde illustraties zijn soms paginagroot opgenomen (favoriet: de ‘domme rondjes’ op  bladzijde 60-61).
Jubelientje en de hoed van oma Blootje is weer een fijn boek; voorlezen vanaf vijf en zelf lezen vanaf ongeveer zeven jaar.