Basisschool tot groep 5/6

Amigos!

3sterillustraties: Harmen van Straaten
Holland, augustus 2018 (1e druk 2010)

CPNB kerntitel, kinderboekenweek 2018

Tijn verveelt zich vaak, omdat er geen vrienden van zijn leeftijd in de buurt wonen. Hij kent alleen Opa Buurt. Bovendien durft hij niet in het park te gaan spelen, want daar zijn De Top Drie van Erg: drie grote jongens voor wie hij bang is.
Dan komt Manou tegenover Tijn wonen: een jongen met een Spaanse moeder en een Nederlandse vader én met een ezeltje dat Rosa heet. Tijn en Manou worden vrienden, amigos zelfs. Dat zijn hartsvrienden. En daar is Tijn heel blij mee. Maar amigos-zijn met Manou is niet altijd makkelijk. Manou lijkt soms wel een stukje vuurwerk! Bovendien mist Rosa haar ezelvriendje uit Spanje en heeft Manou heimwee naar zijn Spaanse amigos. Opa Buurt krijgt een hartaanval en ligt in het ziekenhuis en De Top Drie van Erg lijkt erger dan ooit. Hoe moet dit allemaal nog goed komen?

Het lijkt zo makkelijk te gaan: vrienden worden met een andere jongen. Maar Manou heeft een heel ander temperament dan Tijn. Het duurt even voor Tijn in de gaten heeft dat hij er zelf ook mag zijn. Maar op amigos moet je zuinig zijn! Tijn is trouw en hij gaat een oplossing zoeken voor Manou en voor Rosa. Daarvoor moet hij zijn angst voor de grote jongens overwinnen en dat valt niet mee. Het zijn drie ellendige pestkoppen, tenslotte.
Natuurlijk komt het helemaal goed. Tijn en Manou blijven amigos, ze vinden voor Rosa een nieuwe ezelvriend en zelfs Opa Buurt krijgt een hartsvriendin.

Amigos! is een rechttoe-rechtaan verteld verhaal over de vriendschap tussen twee jongetjes. Het boek is geïllustreerd met veel zwierige zwartwit tekeningen van Harmen van Straaten. Amigos! verscheen eerder in 2010, maar is vanwege het thema Vriendschap van de Kinderboekenweek 2018 opnieuw uitgegeven. Al met al is Amigos! een toegankelijk en prettig leesbaar boek rondom veel verschillende vriendschappen voor alle amigos (j/m) vanaf negen jaar.