Basisschool tot groep 5/6

Kameel weet het zeker

3sterillustraties: Peter-Paul Rauwerda
Lemniscaat, maart 2019

Op een dag wordt Kameel wakker in een koud en grijs land. Achter een hek. Hij is niet meer in de woestijn bij zijn familie, de geiten en de mensen, maar bij drie andere, half kale kamelen. Nu en dan komt er een vreemde man met blote benen die hem korrels te eten geeft. Geen dadels. En aan de andere kant van het hek komen mensen naar hem kijken.
Kameel heeft heimwee. Maar dan is er een jongetje. Het jongetje heet Vos en hij brengt een perzik mee voor Kameel. En hij belooft Kameel dat hij hem weg haalt en terugbrengt naar de woestijn. Vos weet alleen nog niet hoe.
Vos houdt woord: hij helpt Kameel ontsnappen via een gat in de omheining. Een paar dagen logeert Kameel in het tuinhuis van Vos’ opa, daarna gaat hij in een trailer mee in het vliegtuig. Vos en zijn ouders gaan op vakantie naar Egypte en Kameel vliegt mee. Kameel mag terug naar de woestijn.

Wat Kameel niet begrijpt, maar de lezer wel, is dat Kameel ineens in een dierentuin woont. En wat koud en eenzaam het er is, als het hard regent en waait:
Kameel draait zijn hoofd weg. Tranen druppen uit zijn grote, bruine ogen. Het is niet te zien. Want Kameel druipt over zijn hele gezicht. En over zijn hele lijf.
Nog nooit heeft Kameel zoveel gedropen.
Heel zorgvuldig geformuleerd vertelt Lenneke Westera het verhaal van Kameel en Vos. Een verhaal over heimwee, over vriendschap, over verdriet en over afscheid nemen. En ook een verhaal over gelukkig zijn.
In de praktijk zal het verhaal van Kameel en Vos wat erg toevallig en onuitvoerbaar zijn, maar in de sfeer van het boek ga je er volledig in mee. En dan gun je het Kameel van harte dat hij aan het einde zowel zijn familie als zijn vriendin de geit Kétji terugvindt.

Daarnaast is Kameel weet het zeker sfeervol geïllustreerd door Peter-Paul Rauwerda. Gekleurde illustraties van twee pagina’s breed vullen het verhaal prachtig aan. Kameel weet het zeker is een mooi en dromerig boek om zo nu en dan van de plank te pakken en opnieuw te lezen en te bekijken. Een boek om te koesteren voor lezers van acht jaar en ouder.