Basisschool tot groep 5/6

Verboden te vliegen

3sterillustraties: Rick de Haas
Leopold, april 2019

Augustus 1939. Fietje woont samen met haar ouders en acht broertjes en zusjes in een dorp vlakbij de Belgische grens. Er zijn geruchten dat er oorlog komt, maar haar mam zegt dat het natuurlijk niet waar is. Gelukkig maar.
Elke dag helpt Fietje haar grote broer Marius bij het verzorgen van hun duiven. In de achtertuin is een groot hok waarin de duiven wonen. Duif Jules is een heel goede wedstrijd-vlieger, maar duif Cornelia is de liefste duif, vindt Fietje. Ze weet zeker dat zij de duiven kan verstaan, en omgekeerd.
Dan breekt in mei 1940 toch nog de oorlog uit. Wedstrijdvliegen met de duiven mag niet meer. In 1941 moeten ze de duiven zelfs gaan inleveren om het gemeentehuis. Fietje bedenkt een plan: ze kunnen een aantal van hun duiven in de kelder verstoppen. Haar pap maakt een extra muurtje in de kelder, zodat niemand hun duiven kan vinden. Zal het lukken, om de duiven de rest van de oorlog te laten onderduiken?

Verboden te vliegen is een boek over de oorlog, vanuit een originele invalshoek. De hoofdpersoon is een heel gewoon klein meisje uit een groot Brabants gezin, dat in de oorlogsjaren opgroeit. Het leven gaat gewoon door, ook al gebeuren er nare dingen. Oma’s huis wordt bijvoorbeeld gevorderd door de Duitsers en Marius wordt tijdens een razzia opgepakt om te gaan werken in Duitsland.
De andere hoofdpersonen zijn de duiven. Vanuit het duivenhok, en later vanuit de kelder, kun je meeleven met de vogels die gewend zijn te vliegen en het nu niet meer mogen. Duiven kunnen immers boodschappen overbrengen.
Fietje is een lief, dromerig meisje, waar je vanzelf op gesteld raakt. Tijdens het verhaal zie je haar ouder worden. Aan het einde van de oorlog is ze tien of elf, en grappig genoeg is ze dan nog steeds in staat om met duiven te praten, al is dat niet meer op de manier van een klein meisje.

Het boek is royaal en in kleur geïllustreerd door Rick de Haas. Eerder verscheen Kinderen met een ster (2017, Zilveren Griffel), over kinderen in Westerbork. Verboden te vliegen is opnieuw een mooi verzorgd boek over de oorlog. Voorlezen vanaf zeven en zelf lezen vanaf negen jaar.