Basisschool tot groep 5/6

Joe Biljoen

3stervertaling: Roger Vanbrabant
illustraties: Tony Ross
Clavis, mei 2013

Joe Prop is nog maar twaalf jaar, maar hij is ronduit belachelijk rijk. Zijn vader is een van de rijkste mannen van de wereld, zodat Joe € 120,00,- zakgeld per week krijgt. Joe’s vader was niet altijd zo rijk. Hij verzon een nieuw soort wc-papier, bips-fris, en verdiende daar kapitalen mee. Joe krijgt dus alles wat hij wil hebben, maar hij mist één ding: een vriend.
Daarom wil Joe niet meer naar die idiote particuliere school waar hij nu op zit, maar naar een gewone school, waar niemand weet dat hij rijk is. Maar dat valt niet mee! Alleen de dikste jongen van de klas –Bob- is aardig tegen hem. Joe heeft geen idee hoe hij vriendschap met Bob moet sluiten, hoe graag hij ook wil. Net als zijn vader denkt Joe dat alles met geld te koop is. Maar Bob laat zich niet kopen, dat is al snel duidelijk!

Net als in zijn vorige boeken, mikt David Walliams in Joe Biljoen op de vette lach. Vaak is het boek inderdaad om te lachen, maar Walliams heeft nog steeds niet door wanneer hij moet stoppen. Wanneer een leraar Peter Selie blijkt te heten, volgen er twee bladzijden met melige namen die leraren vooral niet moeten hebben. Dat is even grappig, maar gaat snel vervelen. Overdrijven kan een prettig stijlmiddel zijn, mits je maat houdt. Roald Dahl was er een meester in en hoewel Walliams probeert in de traditie van Dahl te schrijven, haalt hij dat niveau natuurlijk op geen stukken na.

Toch is Joe Biljoen een lekker leesbaar boek, waarin niet alleen Joe vet is, maar de grappen en grollen ook. Natuurlijk weet iedere lezer dat vriendschap niet te koop is, maar het is best leuk om te lezen hoe onhandige Joe toch probeert om vrienden te vinden. Het is heerlijk gênant om te zien welke fouten hij én zijn vader maken.

Joe Biljoen zal door veel kinderen schaterend gelezen worden. Dat komt mede door de bizarre zwart-wit tekeningen van Tony Ross, die goed bij het verhaal passen. Het boek is wat van-dik-hout-zaagt-men-planken, maar als je daarvan houdt, hebben liefhebbers van bijvoorbeeld de boeken van Tosca Menten een vrolijk verhaal te pakken. Joe Biljoen is geschikt voor negen jaar en ouder.