Recensies van lezers

Half zwart

3stervertaling: Lia Belt
Uitgeverij Moon, maart 2014

Half Zwart gaat over Nathan, een jongen die in een wereld van heksen leeft. Er zijn twee soorten heksen: Witte en Zwarte. De Witte heksen proberen alle Zwarte heksen uit te roeien; daarom zijn er nog maar heel weinig van over. Nathan is de zoon van een Witte en een Zwarte heks. Daarom kan hij nooit veilig leven, omdat hij voortdurend wordt opgejaagd door Jagers; de mensen die alle Zwarte heksen opsporen en uitroeien. Dit doen ze met behulp van de Gave, die ze op hun 17de krijgen, nadat er een ritueel is uitgevoerd door een bloedverwant.
Toen Nathan nog klein was, heeft zijn moeder zelfmoord gepleegd. Zijn vader heeft Nathan nooit meer gezien, omdat het voor de man te gevaarlijk was om een kind op te voeden. Nathan leeft bij zijn oma, zijn zussen Jessica en Deborah en zijn broer Arran. Met Arran en Deborah kan hij goed omgaan, maar Jessica haat hem, omdat ze hem de schuld geeft van de zelfmoord van hun moeder.
Op school ontmoet Nathan Annalise, een knap meisje uit een 100% Witte familie. Omdat ze natuurlijk eigenlijk niet met Nathan om mag gaan, spreken ze stiekem in het park met elkaar af. Maar Annalise's broers komen er achter, en ze zijn er niet zo blij mee dat het Witte zusje met een half-Zwarte / half-Witte jongen omgaat… Nathan vertrekt van huis en gaat op zoek naar de vrouw die hem drie geschenken kan geven, zodat hij zijn Gave kan krijgen. Hiermee kan hij eindelijk een volwaardige heks worden.

Het boek was voor mij meer een soort inleiding in de wereld van Nathan, want er gebeurt niet bijzonder veel spannends, behalve zijn reis naar de vrouw die het ritueel kan uitvoeren. Aan de andere kant was het erg fijn om veel over het personage te leren kennen, en zo ben je goed voorbereid voor de boeken die er na komen.

Half Zwart biedt dus niet veel actie, maar is meer een soort inleiding voor de rest van de boeken.

Deze recensie is geschreven door Hidde van der Kemp, 14 jaar