Voortgezet onderwijs 15+

De sprookjesverteller

3stervertaling: Merel de Vink
Lemniscaat, februari 2017

Ineens is Anna in de ban van Abel, een jongen voor wie ze eerder een beetje bang was. Abel Tannatek draagt altijd een legerjas en een zwarte muts, hij verkoopt drugs, hij slaapt tijdens de les, spijbelt en heeft geen vrienden. Maar Abel is ook de broer van Micha, een meisje van zes met een roze donsjack, aan wie hij een sprookje vertelt dat Anna min of meer afluistert. Een sprookje over een kleine koningin, die een verre reis maakt.
Vanaf het moment dat ze het sprookje hoort, is  de beschermd opgegroeide Anna verliefd. Mysterieuze, norse Abel, die op school ‘de Poolse straatventer’ wordt genoemd, zorgt voor zijn kleine zusje, omdat hun moeder weg is. Bovendien wil Micha’s onbetrouwbare vader zijn dochtertje ontvoeren en ligt jeugdzorg op de loer. Abels sprookje wordt steeds grimmiger; er valt zelfs een dode. Niet lang daarna wordt het lijk van Micha’s vader gevonden. Abel heeft een alibi, maar wie gelooft hem? Anna wil hem geloven, maar ze raakt verstrikt in de wereld tussen fantasie en werkelijkheid. Wie is Abel Tannatek?

Het sprookje dat Abel vertelt, is in fragmenten door het verhaal geweven. Micha speelt de hoofdrol in het sprookje, maar ook voor andere mensen is er plaats. Anna begrijpt wel dat het om bestaande mensen draait, ze ziet ook welke rol aan haar is toebedeeld, ze voelt dat Abel iets met zijn sprookje wil, maar ze kan niet helemaal begrijpen wat Abel vertelt. Ook voor de lezer is het nét niet helemaal duidelijk. Juist dat mysterieuze en dreigende zorgt ervoor dat je absoluut door wil lezen. Abels sprookje wordt zwarter en zwarter, hoe meer Anna over de jongen te weten komt, hoe minder ze hem los kan laten. Het heeft iets paradoxaals: ze weet dat ze uit zijn buurt moet blijven, maar ze is zo verliefd dat ze hem koste wat kost wil helpen. Ook al voelt ze dat haar hulp volkomen ontoereikend is. Een eigenzinnige, beschadigde jongen als Abel is niet te redden door een meisje als Anna.

Soms is het lastig om Anna te blijven geloven in haar gedrag, want zelfs nadat Abel haar iets verschrikkelijks aandoet, vergeeft ze het hem weer vrij makkelijk.
Toch blijft De Sprookjesverteller tot op de laatste bladzijde mysterieus, spannend en een boek om over na te denken. Wat is echt en wat is verzonnen? Hoe ver mag en kun je gaan in het beschermen van iemand van wie je houdt? Een boek over trouw en over de grens tussen goed en kwaad, geschikt voor gretige lezers vanaf vijftien jaar.