Voortgezet onderwijs 15+

Een schitterende chaos

3sterLemniscaat, februari 2018

Ava en Gideon. Twee jongeren die elkaars tegenpool zijn. Ava is extravert, vrij populair, maar sinds de dood van haar vriendin Kelly is ze helemaal de kluts kwijt van verdriet. Omdat ze brutaal is en ruzie maakt met alles en iedereen, wordt ze zelfs van school gestuurd.
Gideon woont bij zijn twee moeders, heeft slechts twee vrienden en leeft in een sociaal isolement. Hij schrijft gedichten, doet aan poetry slam, maar dat weet bijna niemand. Vroeger is hij vreselijk gepest en hij loopt al een aantal jaar bij een therapeut.
Gideon wordt bordenwasser bij Magic Kebab, het rommelige eettentje waar Ava ook werkt. Langzaam ontstaat er vriendschap tussen hen, een proces dat sneller verloopt als Gideon brieven gaat schrijven aan Ava en Ava hem terugschrijft. Ava en Gideon hebben elkaar nodig, maar voor twee beschadigde jongeren valt het niet mee om weer deel te nemen aan het normale leven. Voor zover het leven normaal kan zijn, dan.

In het dagelijks leven is het bijna ondenkbaar dat een pittig meisje als Ava vriendschap sluit met (en zelfs verliefd wordt op) een verlegen, onzekere sul als Gideon. De auteur komt er mee weg, al is het op het randje dat jongeren elkaar brieven schrijven. Het initiatief van de correspondentie-op-papier komt van Gideon en hij is een tikje wereldvreemd. Vandaar.

Kelly was depressief, Ava voelt zich schuldig aan haar dood, eenzaam en in de steek gelaten, dus een nieuwe vriend als Gideon komt als geroepen. Kelly’s dood was waarschijnlijk zelfmoord. Ook Gideon heeft een verleden met psychiatrische problemen. Hij gaat niet voor niets naar een therapeut.
Al met al zou Een schitterende chaos dus makkelijk te veel ellende kunnen bevatten, maar dat valt wel mee. Ondanks haar verdriet heeft Ava een soort verbeten gevoel voor humor.

Ava en Gideon zijn afwisselend aan het woord. Het boek is zo’n 260 pagina’s dik, het verhaal gaat halverwege een beetje kabbelen, maar omdat het zo lekker leest, lees je Een schitterende chaos achter elkaar uit.
In Japan worden scherven porselein met gouden lijm aan elkaar geplakt. Je blijft de breuklijnen zien, maar het porselein wordt er wel mooier van. Deze metafoor gebruikt de auteur ook voor de problemen van Ava en Gideon. Ze zijn allebei beschadigd, maar uiteindelijk kunnen ze verder.
Een schitterende chaos is geschikt voor lezers vanaf 15 jaar.