Voortgezet onderwijs 15+

Sorta like a rockstar

3stervertaling: Ineke Lenting
Lemniscaat, september 2018

Amber Appleton woont samen met haar moeder in een schoolbus, dezelfde bus waarmee haar moeder overdag kinderen naar school brengt. Niemand mag dat weten, want anders zijn ze dakloos. Douchen en ontbijten doet Amber bij haar vriend Ricky thuis. Ricky heeft een vorm van autisme. Amber kent hem van school. In de pauze komt ze namelijk met Ricky en met wat andere jongeren die het niet makkelijk hebben samen in het lokaal van Mr. Franks. Ze vormen een soort club, met Amber als energieke motor.
Amber is het toonbeeld van optimisme. Ze leeft onder beroerde omstandigheden, maar is ervan overtuigd dat voor wie positief in het leven staat er veel goeds komt. Ze is vrijwilligster bij de kerk, ze leert Engels aan Koreaanse vrouwen, ze organiseert een wekelijkse battle in een bejaardenhuis, ze gaat op bezoek bij een oorlogsveteraan… maar dan wordt op een nacht haar moeder vermoord, vlakbij de schoolbus.
Amber raakt totaal van de leg. Ze wordt opgevangen door Ricky’s moeder, bij wie ze een kamer krijgt. Maar Amber krijgt het niet meer voor elkaar om positief te blijven. Heel langzaam en met de geduldige hulp van haar vele vrienden moet ze de draad weer zien op te pakken.

Sorta like a rockstar is een dikke pil van 276 bladzijden. Een dikke Amerikaanse pil. Een heel erg Amerikaanse pil, type van-krantenjongen-tot-president. Voor wie wil is alles mogelijk. Je krijgt de kriebels van al het optimisme in dit ongelooflijk lang uitgesponnen verhaal. In eerste instantie lijkt Amber best een leuke, originele meid, maar na een hoofdstuk of wat word je doodmoe van haar en al haar energie. Pas op bladzijde 140 stort ze in en wordt ze weer menselijk. Dan is dat vreselijke gebeurd en moet een meisje dat rouwt onder ogen zien dat haar moeder er niet meer is. Dan lees je over rouw in haar allerrauwste vorm. Dan grijpt het verhaal je naar je strot.
Uiteindelijk komt natuurlijk alles goed. Amber hervindt zichzelf als blijkt dat al haar vele vrienden en bekenden haar op grootse schaal willen helpen om een operatie voor haar zielige hondje Bobby Big Boy te bekostigen. Moddervet Happy End.

Kortom: dit boek is een draak, maar wel een heel lekker leesbare draak. Voor wie ervan houdt: Sorta like a rockstar is geschikt voor lettervreters van vijftien jaar en ouder.