Voortgezet onderwijs

Escape Room

3sterLeopold, oktober 2017

Mint, Sky en Alissa zijn al jaren bevriend. Alissa is bloedmooi, Sky is stoer, maar heeft een geheim en Mint is tobberig en hypersensitief. Sky is dan ook stomverbaasd dat juist Mint zo enthousiast reageert als hij een flyer heeft van een Escape Room. Ook Alissa ziet zo’n spel wel zitten. Als blijkt dat ze met z’n vieren moeten zijn om mee te doen, nodigt Alissa Milas uit, de jongen op wie ze heimelijk verliefd is en die haar ook leuk lijkt te vinden. Ellendig voor Sky, want hij heeft dan wel een soort relatie met Caitlin, maar zij is meer een dekmantel om te verhullen op wie hij in werkelijkheid verliefd is. Nu kan hij de hele avond toekijken hoe Alissa en Milas aan elkaar zitten te plukken.
De Escape Room begint als een leuk en spannend spel, maar al snel wordt duidelijk dat er meer aan de hand is. De persoon die hen opsloot, is niet van plan hen weer vrij te laten en zit door middel van briefjes met aanwijzingen te stoken. De onderlinge vriendschappen tussen Mint, Sky, Alissa en Milas, lijken op drijfzand gebouwd. Eén van de jongeren is het doelwit van een krankzinnige. Komen ze ooit nog levend uit die Escape Room?

Vier hoofdpersonen, die alle vier vanuit hun eigen perspectief aan het woord komen (ieder met een eigen lettertype, op zich niet nodig, want er staat duidelijk boven elk hoofdstuk wie er aan het woord is) en toch allemaal behoorlijk goed uit de verf komen. De vijfde is een onbekende, die in heel korte zinnetjes het gemunt heeft op een ‘het’. Dat komt wat kunstmatig over.
De spanning in het boek is erg goed opgebouwd. Al van tevoren zou je de vrienden willen toeschreeuwen: ‘Ga die Escape Room niet binnen!’ Ze doen het uiteraard wel, de eerste opdrachten verlopen goed en dan slaat ineens het noodlot toe. Wanneer de clou komt, ontdek je hoeveel aanwijzingen je al over het hoofd had gezien. Als je daarna terugbladert zie je de vooruitwijzingen, de subtiele (en wat minder subtiele) hints. Escape Room zit opvallend goed in elkaar.

Een aangename verrassing dus, dit boek van Maren Stoffels. Escape Room is een spannende thriller over vier jongeren die elk een geheim of een verborgen agenda hebben. Prettig lezen voor liefhebbers van bijvoorbeeld de boeken van Mel Wallis de Vries, die ook eens iets anders willen proberen. Geschikt voor dertien jaar en ouder.