Voortgezet onderwijs

Onruststokers

3stervertaling: Jenny de Jonge
Lemniscaat, november 2017

Alena’s moeder overleed toen ze drie was. Sindsdien woont ze bij haar negentien jaar oudere halfbroer Danny en zijn vriend Nick. Nu Alena vijftien is, wordt ze langzamerhand nieuwsgierig naar wie haar moeder was. Ze herinnert zich letterlijk niets. Denkt ze.
In Alena’s ogen is Danny overdreven bezorgd. Sinds een aanslagpleger bommen legt in supermarkten, mag ze zelfs amper alleen over straat. Als hij ontdekt dat ze probeert informatie te achterhalen over haar moeder, wordt hij woedend. De sfeer in huis is toch al te snijden, sinds Danny werkt voor een populist die zich kandidaat-burgemeester heeft gesteld. De spanning tussen Danny en Nick loopt zo op dat Nick tijdelijk ergens anders gaat wonen. Alene voelt zich door hen beiden in de steek gelaten; ze besluit om tegen Danny’s verbod in tóch op zoek te gaan naar informatie over haar moeder. Ze komt terecht in een soort rollercoaster, met de ene ingrijpende gebeurtenis na de andere. Is het wel een goed idee om de waarheid boven de tafel te halen?

Alena is een puber, dwars en vrijgevochten, en het is daardoor volkomen begrijpelijk dat ze tegen de schenen begint te schoppen van de mensen van wie ze houdt. Haar broer en zijn vriend zijn prima pleegouders, maar het begint nu te wringen. Wat is haar achtergrond? Waarom moet ze blijven slikken wat Danny sommeert? Ze wil weten wie haar moeder is! Over haar mogelijke vader is er gek genoeg geen woord, maar dat realiseer je je pas als je het boek uit hebt.
Het decor waarin Onruststokers zich afspeelt, is prachtig: een wat morsige flat in Londen, twee jonge mannen die allebei idealisten zijn, ieder op hun eigen manier, de alternatieve koffiebar van Nick, de dreiging van aanslagen en dan die Wilders-achtige kandidaat-burgemeester. In zo’n voedingsbodem kan een conflict heerlijk groot worden.

Onruststokers is een boek over de consequenties van je daden, over idealisme, vriendschap, liefde, vertrouwen, eerlijkheid en leugens én over een meisje dat probeert de waarheid te ontdekken, al ontdekt ze ook dat er vele waarheden bestaan. Het is bovendien een lekker dikke pil die je aan het denken zet over hoe een leven in een korte tijd volledig kan veranderen – of toch niet. Onruststokers is geschikt voor lezers die een dergelijk complex boek aankunnen van veertien jaar en ouder.