Voortgezet onderwijs

Fab – beroemd zijn, wat heb je daarvoor over?

3sterPloegsma, augustus 2018

Wende is de dochter van Flora Hofman: een beroemde actrice en presentatrice. Ze kan niet met haar moeder over straat zonder dat mensen haar herkennen en foto’s maken.
Kim wil juist niets liever dan beroemd worden. Ze vlogt over haar leven, in de hoop dat heel veel mensen haar leren kennen en haar vlog heel veel volgers en likes krijgt.
Senna doet aan wedstrijdzwemmen. Ze wil later dolgraag meedoen met de Olympische Spelen. De roem interesseert haar niet, ze wil gewoon de allerbeste tijden neerzetten.
Wende, Kim en Senna komen bij elkaar in de brugklas en raken bevriend. Wende probeert te verzwijgen dat haar moeder een BN’er is, maar als het toch uitlekt, willen ineens veel meisjes vriendin met haar zijn en zijn anderen juist jaloers op haar. Kim ook. Ze begrijpt er niks van dat Wende het niet leuk vindt dat haar moeder beroemd is. Senna staat er een beetje buiten. Doordat ze zoveel moet trainen, kan ze vaak niet met haar vriendinnen afspreken. Wil ze wel zo graag blijven zwemmen?

In Fab lees je over drie kanten die ‘beroemd zijn’ met zich meebrengt. Omdat alledrie de meiden een even grote rol hebben (het perspectief wisselt tussen hen drieën), gaat het nergens de diepte in. Vooral Kim blijft oppervlakkig. Ze staart zich blind op alle voordelen van beroemd zijn en blijft maar wanhopige pogingen doen om volgers te trekken met haar vlog. Bovendien beschaamt ze het vertrouwen van Wende en haar moeder om er zelf beter van te worden. Dat werkt dus niet.
Senna is nog het interessantste meisje: zij gaat echt ergens voor en is bereid daarvoor offers te brengen. Nu ze op de middelbare school zit, merkt ze dat ze ook wel graag eens met haar vriendinnen op stap wil. Daar begint iets te wringen, al wordt dat probleem amper uitgewerkt. Zodra Senna weer een wedstrijd wint, besluit ze gewoon te blijven zwemmen.

Fab is precies wat je verwacht als je het boek in je handen neemt: een roze meisjesboek dat heel lekker leest, maar waar in feite veel meer in zou zitten dan wat nu verteld wordt. Daarbij ligt de moraal er nogal dik bovenop: let op meisjes, beroemd zijn kán heel leuk zijn, maar je moet er veel voor opofferen. En uiteindelijk gaat het er toch om wie je bent en niet hoe beroemd je bent.
Fab is een makkelijk leesbaar boek voor een brede groep meiden vanaf twaalf jaar.