Voortgezet onderwijs

Dit is hoe het ging

3sterBlossom Books, februari 2019

Cato is net verhuisd en moet naar een nieuwe middelbare school. Haar jongere zusje Hannah vindt het vreselijk dat ze moesten verhuizen, maar Cato is stiekem blij. Op haar vorige school werd ze verschrikkelijk gepest en gebeurde er zo iets pijnlijks dat ze eigenlijk niet meer naar school durfde. Misschien gaat het nu op het Groenland Gymnasium beter.
En daar lijkt het wel op: de populaire Vic neemt Cato onder haar hoede, zodat ze meteen deel uitmaakt van het groepje populaire meiden. Cato gaat zich net zo kleden en gedragen als Vic en ze bloeit helemaal op. Tot Vic haar op een dag laat vallen. Dan herhaalt de geschiedenis zich.
De enige die dan nog om Cato lijkt te geven, is Adrian, haar vriend, die ze via internet heeft leren kennen. Adrian begrijpt haar, Adrian houdt van haar, Adrian troost haar. En Adrian heeft een plan. Een radicaal plan waarmee Cato beroemd zal worden en alle pestkoppen het nakijken hebben.

Dit is hoe het ging begint met een proloog, een vooruitblik waarin Cato bij Adrian in de auto zit, vlak voor het uur U. Ze zegt dat ze dit zelf wil, maar de lezen voelt aan zijn/haar water dat die Adrian niet deugt. De zoveelste pooier die een naïef meisje aanzet tot prostitutie?
Nee, een pooier is Adrian niet, maar wat zijn motief nu wel is, blijft helaas volledig duister. Dat de (inderdaad naïeve) Cato zich laat indoctrineren door Adrian is wel invoelbaar. Het is weinig origineel, maar een meisje dat zo verschrikkelijk wordt gepest, zoekt haar heil bij iemand bij wie ze zich veilig voelt. Een lieve jongen, die een stuk ouder blijkt dan zij, maar die haar stap voor stap inpalmt, dus.

Het hele boek voel je aankomen dat er iets onherroepelijks gaat gebeuren. Dat komt deels door de proloog en deels door politieverslagen van verhoren met mensen uit Cato’s omgeving, die het verhaal steeds onderbreken.
Met Cato’s verdriet, eenzaamheid en schaamte kun je goed meevoelen, maar verder is het verhaal lang niet overal even logisch. Waarom ontfermt populaire kattenkop Vic zich over dit grijze muisje? Waarom zet Adrian Cato aan tot haar verschrikkelijke daad?
Dit is hoe het ging is een wat rommelig debuut, dat wel nieuwsgierig maakt naar een volgend boek van de auteur. Geschikt voor lezers van veertien jaar en ouder.