Voortgezet onderwijs

(Not) so perfect

3sterHolland, februari 2020

Madeleine is een perfectionist. Meer dan dat: ze heeft haar leven voor de komende jaren al helemaal uitgestippeld, met als glorieus hoogtepunt haar huwelijk met de knappe meneer Hamilton. Niet dat haar leraar Engels al op de hoogte is van deze trouwplannen, maar dat moet binnenkort wel in orde komen. Madeleine heeft zich namelijk verkiesbaar gesteld als organisator van het grote schoolfeest. Ze weet al helemaal hoe ze het aan gaat pakken: een chique gala waarvoor ze alles tot in de puntjes gaat regelen. Haar tegenkandidaat is de chaoot Oscar die een schuimparty wil geven. Een eitje om hem te verslaan.
Dat loopt natuurlijk anders. Madeleine en Oscar worden noodgedwongen samen de organisatoren van het schoolfeest. Dat betekent samenwerken, compromissen sluiten, de organisatie uit handen geven en omgaan met een jongen die je verafschuwt. Allemaal puntjes waar Madeleine zogezegd niet zo sterk in is.

Goed, Madeleine is wat over-de-top, net zoals haar druk-druk-druk ouders, en ook wel een beetje zoals Oscar die in alles haar tegenpool is. Maar dankzij het enorme contrast tussen beide hoofdrolspelers wordt Not so perfect erg grappig om te lezen. Want welk meisje van zestien of zeventien jaar stippelt haar leven op de wijze uit die Madeleine heeft gekozen? Madeleine mag dan in 4 atheneum zitten, ze weigert in te zien dat haar aanvallen van hyperventilatie komen doordat ze van zichzelf geen enkele fout mag maken. Dat ze naar de schoolpsycholoog gestuurd wordt, is in feite een smet op haar cv, en dus mag niemand weten waar ze zo nu en dan na schooltijd naartoe gaat.
Uiteraard, uiteraard is meneer Hamilton niet in zijn leerlinge geïnteresseerd (maar wel in de kleine, dikke lerares Frans), maar eindigen Madeleine en Oscar de schoolfeestavond in elkaars armen. Dat zag je al vanaf bladzijde 25 aankomen, en het klopt dan ook helemaal.

Not so perfect is het perfecte boek om mee op de bank te ploffen als je dringend behoefte hebt aan ontspannende lectuur, op zo’n dag waarop alles tegen lijkt te zitten, het motregende toen je naar huis moest fietsen en de liefde van je leven jou niet eens zag staan. Alles komt goed, en dat is een prettig idee.
Een lekker leesbaar meidenboek, geschikt voor perfectionisten, chaoten, muurbloempjes en dramaqueens van dertien jaar en ouder.