Voortgezet onderwijs

Ons kasteel aan zee

3stervertaling: Aleid van Eekelen-Benders
Gottmer, februari 2020

Het is 1939. Petra heeft zich altijd thuis gevoeld aan de Engelse kust, waar ze met haar ouders en oudere zus Magda in de vuurtoren woont. Maar dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit en verandert haar veilige wereld in een onoverzichtelijke hel. Petra’s moeder is Duitse. Dat is nooit een probleem geweest, maar in het voorjaar van 1940 wordt Mutti er ineens van verdacht dat ze spioneert voor de Duitsers. Ze wordt opgepakt en in een kamp geplaatst. Niet lang daarna komt Petra’s vader niet meer terug van een reddingsactie op zee bij Duinkerken. Magda en Petra staan er alleen voor.
Mevrouw Baron, het hoofd van de school, probeert de meisjes zo veel mogelijk te helpen, maar Magda en Petra zijn niet van plan om zich te laten adopteren door mensen die ver van de kust vandaan wonen. Intussen is het Petra wel duidelijk dat haar ouders een geheim hadden – en Magda ook. Er is een verrader in het dorp; iemand die samenspant met de Duitsers. Het is levensgevaarlijk om uit te zoeken wie hen zo dwars zit, maar Petra zet door.

Het gezin waar Petra deel van uitmaakt, is hecht. Ze leven met z’n vieren een beetje afgezonderd van het dorp. Mag is een stoere, impulsieve meid, Petra krijgt alle ruimte om te fantaseren en te dromen. De omgeving leent zich daar dan ook goed voor: zee, rotsen, kliffen, de vuurtoren, een hoop oude verhalen en legenden. Petra voelt de magie van de omgeving tot diep in haar botten, zoals ze het zelf omschrijft.
Ons kasteel aan zee heeft dan ook vaag iets magisch, niet in de zin dat er getoverd wordt, maar het is meer de sfeer van de zee die tegen de rotsen slaat, van de vuurtoren, van een oude legende van vier meisjes uit het dorp die in stenen zouden zijn veranderd nadat ze een nacht lang in de mist hadden gewacht op de terugkeer van hun vaders die op zee waren.

Ons kasteel aan zee is een boek om achter elkaar uit te lezen. Langzaam wordt het Petra – en de lezer – duidelijk dat Mutti niet toevallig opgepakt is. Er dreigt iets in het boek, dat voel je al veel eerder dan dat het tot je doordringt. Petra is de verteller. Ze is soms wel erg uitvoerig, anderzijds past dat bij de sfeer van het verhaal. Ons kasteel aan zee is een prachtig boek over opgroeien in oorlogstijd, over verraad en over vertrouwen.
Geschikt voor twaalf jaar en ouder.