logo gouden griffel 2018Het is bijna Kinderboekenweek, dus het jaarlijkse gissen begint weer. Welk boek krijgt op 2 oktober de Gouden Griffel?
Dat vragen klanten geregeld aan ons, en sommigen reageren een beetje gebelgd als we zeggen dat we het niet weten. ‘Ah joh, zeg het nou even!’ Maar ook voor boekverkopers is het écht een verrassing welk boek op de vooravond van de Kinderboekenweek bekroond wordt.

Hoewel? Dit jaar is er een kanshebber waarvan we al vanaf vorig jaar april allemaal roepen: ‘Dit boek krijgt in 2018 de Gouden Griffel!’
‘Omdat het een prachtig geschreven, sprookjesachtig en spannend verhaal is voor een heel brede doelgroep. Voor  jongens en meiden, maar ook voor volwassenen heerlijk om te lezen,’ zegt Ilse. En het lijkt erop dat ze gelijk heeft. Lampje van Annet Schaap, want daar hebben we het over, won al eerder de Nienke van Hichtumprijs én de Woutertje Pieterseprijs, dus waarom zou die Zilveren Griffel op 2 oktober niet ook in een Gouden veranderen?

Het is alweer december en dat betekent dat we terugblikken op het afgelopen jaar. Wat zijn voor ons de hoogtepunten, wat valt er op, wat zijn de mooiste boeken?

Een nieuwe start
blog kraanwagen 150Vanaf 1 januari 2017 zijn Bart en Carole met pensioen en neemt Ilse het roer over. Veel blijft hetzelfde, een aantal dingen verandert.
De VakantieLeesBingo wordt ingevoerd en is al snel zo’n begrip dat kinderen bij een volgende vakantie komen vragen of ze weer mee kunnen doen. Pluk krijgt een stevige nieuwe kraanwagen, en het assortiment van de winkel breidt uit met onder andere spelletjes, knutselmateriaal van Djeco en kleine spulletjes als boekenleggers, notitieboekjes, kleurkrijt en poëziealbums.

tangramkat 200Welk boek dit jaar bekroond zou worden met het Gouden Penseel, daarover waren we het in juli 2016 al eens. Toen verscheen namelijk Tangramkat van Martijn van der Linden en Maranke Rinck. En kijk: boekverkopers bezitten zo nu en dan voorspellende gaven, want Martijn won de vorige week inderdaad Goud voor de meer dan schitterende illustraties van het kind dat speelt met een tangrampuzzel.

Maar welk boek op 3 oktober een Gouden Griffel gaat krijgen, dat is iets minder makkelijk te voorspellen. Er zijn zeven kanshebbers:

banier kbw 2017Griezelen, gruwelijk eng. Het thema van de komende Kinderboekenweek liegt er niet om: het wordt bibberen om monsters, weerwolven, spoken en griezelbussen. Boeken waar veel kinderen gretig naar grijpen, maar die de kleine hazenhartjes onder hen niet open durven slaan.

Gelukkig zitten er bij de kerntitels van het CPNB (de boeken veel scholen mee werken) ook titels die op hun manier beslist ‘lekker eng’ zijn, maar niet zo dat je ’s avonds amper durft te gaan slapen. We pikken vier krenten uit de griezelpap:

jip en janneke boek 190Jip en Janneke zijn jarig! Het allereerste verhaaltje over de beroemdste buurkinderen van Nederland verscheen op 13 september 1952 in Het Parool. Ze worden dus 65 jaar; een bijna-pensioengerechtigde leeftijd. De dikke omnibus met al hun avonturen is een van de meest gevraagde boeken in de Arnhemse Kinderboekwinkel; het boek wordt zelfs zo vaak als kraamcadeau gegeven dat jonge ouders soms meerdere exemplaren bij ons terugbrengen met de vraag of ze mogen ruilen, ‘want we kregen er vier!’

Natuurlijk: aan een aantal verhaaltjes zie je dat ze verouderd zijn. Dan hebben we het niet eens over de kolenboer, of over zoiets wonderbaarlijks als een borstelmannetje dat met paard en wagen langs de deuren gaat.