Blog

Het boekenjaar 2014

2014 is bijna voorbij, dus het wordt weer tijd voor de decemberlijstjes. Wat is ons allemaal opgevallen op het terrein van kinderboeken?

Om te beginnen is 2014 een jaar vol krokodillen. Het begint in januari met Krrrr… okodil! van Catherine Rayner; het boek dat tijdens de Voorleesdagen massaal is voorgelezen aan peuters en kleuters. Daarna volgen heel wat andere (prenten)boeken over krokodillen, waarvan Kietel nooit een krokodil van Bette Westera en Thé Tjong Khing het allergrappigste is. In Nijmegen sluipt nog een bijzondere reptiel rond: Ingrid en Dieter Schubert lezen zestig kleuters voor uit Er ligt een krokodil onder mijn bed, en daarna lopen de kinderen als een twintig meter lange krokodil terug naar school.

krokodil pc school

Voor wie wat groter is, verschijnen enkele pareltjes. De duik van Sjoerd Kuyper bijvoorbeeld; een poëtisch, betoverend verhaal, dat bovendien prachtig geïllustreerd is door Sanne te Loo. Wie zelf schrijver wil worden, of wie gewoon een mooi boek wil lezen, leest Hoe ik per ongeluk een boek schreef van Annet Huizing.

doodgewoon schuinHet indrukwekkendste boek van 2014 komt in november binnen: Doodgewoon, opnieuw van Bette Westera en van Sylvia Weve. Een boek met gedichten over dood dat alles in zich heeft wat een mooi boek moet hebben. Doodgewoon verdient de Gouden Griffel van 2015!

Dit brengt ons bij de bekroningen van 2014. Marjolijn Hof krijgt de Woutertje Pieterse Prijs voor De regels van drie. ‘Woutertje’ is zo’n beetje de enige bekroning die niet bij Jan Paul Schutten terecht komt, want hij wint verder bijna elke denkbare prijs voor Het raadsel van alles wat leeft. Heel veel kinderen maken gretig kennis met de stinksokken van Jos Grootjes uit Driel.

De jury van de Gouden Lijst gaat het in 2015 moeilijk krijgen, want voor lezers vanaf dertien jaar is het in 2014 genieten. Hotel de grote L van Sjoerd Kuyper is bijvoorbeeld een aanrader, maar ook Bunkerdagboek van Kevin Brooks en Elke dag een druppel gif van Wilma Geldof maken indruk. Er komt eindelijk weer een Slashboek uit, dit maal van Gideon Samson, en vanuit Vlaanderen volgen mooie nieuwe titels van Els Beerten en Marita de Sterck. Rindert Kromhout rondt zijn trilogie over de Bloomsbury Group af met Vertel me wie wij waren.
De ‘Young Adult’ kan voorlopig vooruit! En bij deze is 'Young Adult' benoemd tot meest rekbare begrip van 2014, want er is geen mens die kan zeggen hoe oud die Young Adult nu is.

stiltonjongenNog meer hoogtepunten: tien schrijvers en illustratoren bezoeken onze winkels op de eerste echte Kinderboekwinkeldag op 23 april. Thé Tjong Khing tekent tijdens The Big Draw in Nijmegen voor een ademloos publiek. Ook in Nijmegen: een zomerexpositie met pop-upboeken van Kees Moerbeek die bezocht wordt door mensen uit het hele land.
De blijste klant duikt op in Arnhem, als hij als aller-allereerste het nieuwste deel van Stiltons Fantasia koopt.

RintjeOp 3 augustus overlijdt Sieb Posthuma: de illustrator die onder andere Rintje, Mr Finney en Aadje Piraatje hun gezicht gaf. We zijn erg geschrokken van dit nieuws.

Ook in 2015 gaan wij door met het lezen en verkopen van prachtige kinder- en jeugdboeken. We wensen iedereen een fijn nieuw jaar toe!

Lidewij

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen