Blog

Wie wint Woutertje?

logo wppAl bijna 28 jaar wordt in maart de Woutertje Pieterse Prijs uitgereikt: een prijs voor het beste Nederlandse kinder- of jeugdboek. Bij het publiek is de prijs lang niet zo bekend als bijvoorbeeld de Gouden Griffel, maar het winnende boek is vrijwel altijd een pareltje uit het aanbod van het voorafgaande jaar. Als is het dan een pareltje waar veel kinderen amper aan beginnen, want het zijn doorgaans de minder toegankelijke of literaire boeken die bekroond worden.
Nu was het even spannend of er in 2015 nog een Woutertje Pieterse Prijs zou zijn. Stichting Lira trok zich terug als sponsor, maar Bruna bleek gelukkig bereid het stokje over te nemen.

Nieuw dit jaar is dat er voor het eerst genomineerden zijn. Was het voorheen in de trein naar de uitreiking in Amsterdam vrolijk gissen welk boek het ‘wel eens zou kunnen worden’, dit jaar zijn de vijf kanshebbers al bekend:

Om te beginnen is De gans en zijn broer van Bart Moeyaert en Gerda Dendooven genomineerd. Moeyaert won ‘Woutertje’ al eerder: in 2001 voor Broere. Geen verrassing, deze nominatie; het is een boek waar juryleden hun vingers bij aflikken. Wijzelf verkopen De gans en zijn broer vrijwel alleen aan de volwassen liefhebbers van Moeyaerts boeken.

Hetzelfde geldt voor Soms laat ik je even achter van Daan Remmerts de Vries. Een subtiel prentenboek over een meisje dat haar beer soms even alleenlaat in het bos en dan weet dat beer haar mist. Het is een knap stukje werk, maar soms net iets té knap.

Een leuke en zeer gegunde nominatie is er voor Honderd uur nacht van Anna Woltz. Sinds haar overstap naar Querido worden haar boeken steeds beter. In Honderd uur nacht beschrijft ze New York tijdens de uren dat de orkaan Sandy over de stad raasde. Tijdens die orkaan was Woltz zelf ook in New York en dat proef je tijdens het lezen.

De duik van Sjoerd Kuyper en Sanne te Loo is een prachtig tropisch verhaal dat speelt op Curaçao, opgeschreven zoals alleen Sjoerd Kuyper dat kan: poëtisch, origineel, als een boek waar de liefde vanaf spat. Sanne te Loo reisde speciaal naar de Antillen om de mooie gekleurde illustraties te kunnen maken.

nominaties wpp kleinDe vijfde kanshebber is Doodgewoon van Bette Westera en Sylvia Weve: een schitterend meesterwerk met gedichten over de dood, soms ontroerend en verdrietig, soms verhelderend nuchter of om bij te lachen. Doodgewoon is een boek om je door te laten troosten.

Onderling zijn we het hier al eens: de Woutertje Pieterse Prijs van 2015 gaat of naar De duik of naar Doodgewoon. Hebben we gelijk? Nog even wachten tot 11 april; dan is de uitreiking van de Prijs tijdens de Middag van het Kinderboek.

Lidewij

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen