Blog

Een iets te volle agenda

agenda kleinZiezo. Het is weer voorbij, de Literatour. Voor het eerst was er een speciale Boekenweek voor jongeren, of voor ‘Young Adults’ zoals de doelgroep modern genoemd wordt. Uitgebreid aandacht aan geschonken op Twitter en Facebook, extra Nieuwsbrief verstuurd, posters in de winkel, jongerenboeken royaal uitgestald op de tafels. Veel verkocht? Mmm, amper meer dan gemiddeld.
We hadden dan ook net de ‘volwassen’ Boekenweek achter de rug. 25 maart was de Paul Biegel Dag. Vervolgens is het nu nog even Kikker Tiendaagse en Media Ukkie Week. We zitten midden in de Stemperiode voor de Nederlandse Kinderjury, binnenkort is de Dag van de Jonge Jury, de hele maand april is ‘Maand van de Filosofie’, maar die laten we even aan ons voorbij gaan. En o help, 23 april is het alweer Wereldboekendag en voor we het weten begint in mei de Annie M.G. Schmidtweek.

Ooit had je alleen de Kinderboekenweek. Die duurde weliswaar tien dagen, maar dat was het dan ook. Overzichtelijk: vanaf de eerste woensdag in oktober was het feest, veel boeken, blije kinderen, drukbezochte activiteiten in de winkel en bij aanschaf van een boek kreeg je een cadeautje. Na tien dagen keken we voldaan terug op anderhalve week festiviteiten en topsport en waren we  blij dat alles nu weer ‘gewoon’ was.
Inmiddels zien we door de bomen het bos niet meer. Er is een Week van het Luisterboek, een Week van het Sportboek, de Maand van het Spannende Boek, een Vaders-Lezen-Voor-Week, de Roald Dahl Dag, de Dolfje Weerwolfje Week, de Muisweek, de Voorleesdagen, de International Childrens Book Day…

Van het merendeel van deze genoemde feestelijkheden hebben de meeste klanten nog nooit gehoord. Je hangt ballonnen op vanwege de Voorleesdagen en er wordt gevraagd of het alweer Kinderboekenweek is. Het andere uiterste bestaat ook: vorige week dinsdag ging de telefoon en een oudere dame informeerde wat wij woensdagmiddag voor activiteiten organiseerden. Ze had haar kleindochtertje te logeren.
KikkerVliegt kleinEhh..? Activiteiten? ‘Maar het is verdorie Kikker Tiendaagse!’ riep de oma verontwaardigd uit. ‘Daar moet een Kinderboekwinkel wat aan doen!’ Oh ja. We pakken de prentenboeken in met mooi Kikkerpapier, je krijgt, als je wilt, een plastic tasje met Kikker erbij. En verder? Moeten we tien dagen lang groen geschminkt en met een rood-witte zwembroek aan door de winkel springen? Dat zou de uitgever van Kikker wel willen, die extra Kikkerpromotie.

Hoe meer er (voor)gelezen wordt, hoe beter. Tuurlijk. Maar mag het alsjeblieft wat minder met al die Dagen, Weken en Maanden? Soms kijken we verwilderd om ons heen en constateren dan opgelucht dat er vandaag even niks te vieren is.
Heerlijk. Een gewone dag. Dan hebben we tijd om weer eens lekker boeken te verkopen.

Lidewij

Reacties   

+1 # Daniel Albering 31-03-2015 15:31
Herkenbaar, nemen we mee naar het CPNB
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen