Blog

Griezelig goed

banier kbw 2017Griezelen, gruwelijk eng. Het thema van de komende Kinderboekenweek liegt er niet om: het wordt bibberen om monsters, weerwolven, spoken en griezelbussen. Boeken waar veel kinderen gretig naar grijpen, maar die de kleine hazenhartjes onder hen niet open durven slaan.

Gelukkig zitten er bij de kerntitels van het CPNB (de boeken veel scholen mee werken) ook titels die op hun manier beslist ‘lekker eng’ zijn, maar niet zo dat je ’s avonds amper durft te gaan slapen. We pikken vier krenten uit de griezelpap:

motta 150Je zal maar een lief monstertje als Klein Monster Motta van Yvonne Jagtenberg zijn! Als zijn broers hem zien, glimlachen ze en grommen ze zacht. Zo schattig is Motta! Het is aandoenlijk hoe Motta probeert om net zo angstaanjagend te zijn als zijn grote broers. Die broers zien er zelf overigens uit alsof een kleuter ze heeft getekend. Tuurlijk, ze hebben scherpe tanden en horentjes op hun kop, maar ze zijn zó lief dat ze geen moment te eng worden voor kleine luisteraars in groep 1 of 2.

bert en bart 150Auteur Tjibbe Veldkamp en illustrator Kees de Boer zijn zombiejagers. Hun boek Bert en Bart en de zoen van de zombie is gebaseerd op jeugdervaringen. Zeggen ze.
Dan hebben Tjibbe en Kees een vrolijke jeugd gehad. De zombies die in dit hilarische boek per ongeluk tot leven komen, hebben maar één nare eigenschap: ze willen je zoenen. Getver! Een boek dat meer dan 46 zombies bevat, waarvan 0% verzadigd, daar zullen lezers in groep 3 en 4 meer om lachen dan om rillen.

ben niet bang 150Geen weerwolf of zombie te bekennen in Ben niet bang voor de wilde dieren van Geert-Jan Roebers en Wendy Panders. Wel een spookdiertje. En een doodshoofdaapje. En natuurlijk heel veel spinnen, slangen, insecten en andere dieren die heel griezelig kunnen zijn. De malariamug bijvoorbeeld of de teek. Of de koekjessnijder; een klein haaitje dat een rond hapje vlees snijdt uit een passerend dier. Dit is een verrukkelijk leuk weetjesboek, vol héél griezelige dieren, voor lezers in groep 5 of 6 (of ouder!) die zich niets laten wijsmaken over vampiers of andere griezels.

spuitende slagaders 150Rampen zijn griezelig op een heel andere manier, al wordt het veel minder eng als je weet hoe je in een noodsituatie moet handelen. In Spuitende slagaders + Overstromende oceanen vertellen Jesse Goossens en Linde Faas over kleine en grote rampen. Wat je moet doen als je door een wesp wordt gestoken, is handig om te weten, maar je mag toch hopen dat je nooit in een sneeuwstorm of een orkaan terecht komt. Alles bij elkaar is dit een praktisch handboek voor kinderen in groep 7 en 8 die graag op alle angstaanjagende rampen voorbereid willen zijn.

We wensen je een griezelig goede Kinderboekenweek toe!

Lidewij

De Kinderboekenweek is dit jaar van 4 tot en met 15 oktober 2017

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen