Blog

Zeven kanshebbers voor de Gouden Griffel

tangramkat 200Welk boek dit jaar bekroond zou worden met het Gouden Penseel, daarover waren we het in juli 2016 al eens. Toen verscheen namelijk Tangramkat van Martijn van der Linden en Maranke Rinck. En kijk: boekverkopers bezitten zo nu en dan voorspellende gaven, want Martijn won de vorige week inderdaad Goud voor de meer dan schitterende illustraties van het kind dat speelt met een tangrampuzzel.

Maar welk boek op 3 oktober een Gouden Griffel gaat krijgen, dat is iets minder makkelijk te voorspellen. Er zijn zeven kanshebbers:

Voor Marijke is het duidelijk: zij gaat voor Kinderen met een ster van Martine Letterie. Het boek vertelt in korte verhalen over zes joodse kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Kamp Westerbork woonden. “In dit boek wordt een heel moeilijk onderwerp voor jonge kinderen zo goed en niet te beladen behandeld,” zegt ze. “Bovendien verdient Martine Letterie zo onderhand eens een prijs.”

Dat is Monica met haar eens: “Ik gun Martine de Gouden Griffel voor haar subtiele vertelling over de kinderen die naar kamp Westerbork gaan. Ondanks het verschrikkelijke, is het toch geen heel zwaar boek voor kinderen. Het is knap dat het boek voor zo'n grote leeftijdscategorie geschikt is.”

Ook Jolineke gaat voor Kinderen met een ster: “Ik vind het een bijzonder boek omdat het de oorlog schetst aan de hand van waargebeurde verhalen van mensen die de oorlog als kind hebben meegemaakt. Juist hierdoor kunnen jonge kinderen van nu zich een voorstelling maken van wat oorlog met mensen doet.”

Ilse twijfelt tussen Kinderen met een ster en Naar het Noorden van Koos Meinderts (ook over de Tweede Wereldoorlog), maar kiest uiteindelijk Alaska van Anna Woltz. “Waarom? Omdat het een fijn boek is dat veel kinderen zal aanspreken. Anna Woltz schrijft heerlijk, waardoor haar boeken makkelijk leesbaar zijn. En door het onderwerp van de hond in combinatie met het feit dat een van de hoofdrolspelers een jongen is, is Alaska voor zowel jongens als meisjes geschikt.”

Ook Renske noemt Naar het Noorden als kanshebber, maar tipt toch Siens hemel van Bibi Dumon Tak; een klein boek over de dood van een huisdier. “Het is echt prachtig, het zit vol mooie gedachtes over de dood, rituelen en het leven na de dood. Ook veel mooie zinnen en originele beeldspraak. En bovendien is het een intrigerend spel tussen tekst en beeld.”

Lidewij gaat tenslotte vol overtuiging voor Naar het Noorden. “Vijf sterren voor dit zorgvuldig opgebouwde boek! O-zo mooi qua taal, subtiel verteld, de kou en de honger zijn tussen de regels door te voelen. Geen twijfel mogelijk; dit boek verdient goud!”

Wie heeft er gelijk? Wordt het een van de genoemde boeken, of een van de outsiders? We zijn razend nieuwsgierig. Jij ook?

Lidewij

kinderen met een ster 200naar het noorden 200alaska 200siens hemel 200

update 3 oktober: De Gouden Griffel is voor Naar het Noorden van Koos Meinderts.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen