Blog

Het boekenjaar 2017

Het is alweer december en dat betekent dat we terugblikken op het afgelopen jaar. Wat zijn voor ons de hoogtepunten, wat valt er op, wat zijn de mooiste boeken?

Een nieuwe start
blog kraanwagen 150Vanaf 1 januari 2017 zijn Bart en Carole met pensioen en neemt Ilse het roer over. Veel blijft hetzelfde, een aantal dingen verandert.
De VakantieLeesBingo wordt ingevoerd en is al snel zo’n begrip dat kinderen bij een volgende vakantie komen vragen of ze weer mee kunnen doen. Pluk krijgt een stevige nieuwe kraanwagen, en het assortiment van de winkel breidt uit met onder andere spelletjes, knutselmateriaal van Djeco en kleine spulletjes als boekenleggers, notitieboekjes, kleurkrijt en poëziealbums.

blog mooiste vis 150In het voorjaar start de samenwerking met Willeke van het Kleurstroom Atelier boven de kinderboekwinkel. Er zijn voortaan geregeld leuke knutselactiviteiten. Het drukst is het op een woensdagmiddag eind mei, als bij een temperatuur van bijna 30 ºC tientallen kinderen zwetend en enthousiast een Mooiste Vis van de Zee plakken. Ook bij het Monsterhandpoppen-knutselen tijdens de Kinderboekenweek puilen we bijna de winkel uit. Huuuu!

Bijzondere bezoekers
We krijgen heel wat bijzonder bezoek in 2017. Jacques Vriens leest aan schoolklassen voor uit Achtste groepers huilen niet en Niet thuis, Yvonne Jagtenberg lanceert haar nieuwe boek Max van Mars, Marja Meijer geeft een workshop monsters tekenen en Kees de Boer vertelt moppen op 1 april.
Theater Terra speelt met een grote Hazeltje-pop een lieve voorstelling rondom Raad eens hoeveel ik van je hou, tijdens het ‘Stoere Beroepen Weekend’ lezen onder andere een treinconductrice, dokter en politieagente voor uit boeken over hun beroep, de Gruffalo sluipt door de Weverstraat en tenslotte stapt zelfs Sinterklaas bij ons naar binnen!

blog gorgel 150De winkeliers in de Weverstraat gaan in 2017 intensiever samenwerken, wat onder andere in april resulteert in een straat vol regenboogkleurige ballonnen, als protest tegen homogeweld. Dankzij Facebook gaat onze Gorgelknuffel zelfs een nachtje logeren bij de beer van de chocoladebar aan de overkant!

blog vossenjacht wally 150Kinderboekenweek
De Kinderboekenweek is griezeliger dan ooit tevoren, met heel veel griezelige boeken, een workshop Griezelmuziek maken, griezelspelletjes spelen in de regen én een zonovergoten Vossenjacht tijdens de laatste zondag! Buurman en Buurman, Jip en Janneke, Wally, Willy Wonka en Sjakie, Dolfje Weerwolfje: ze zijn allemaal present! Wat een daverend succes!

De boeken
Waar het in een boekwinkel om gaat, blijven natuurlijk de boeken. Opvallend zijn in 2017 de vele (mooie) herdrukken, zoals
blog als de sterren zingen 150* de boeken over de Kleine Beer van E.H. Minarik
* een verrukkelijke heruitgave van boek-met-cd Roltrap naar de maan van Klein Orkest en Annette Fiening
* een lief prentenboek over Pippeloentje met tekeningen van Fleur van der Weel
* op de valreep verschijnt het prachtige Als de sterren zingen; een boek met oude en vijf nieuwe verhalen én met wonderschone illustraties van Tonke Dragt.

Op het gebied van de informatieve boeken is er in 2017 opvallend veel moois:
* Fabeldieren van Floortje Zwigtman, met schitterende gedetailleerde tekeningen van Ludwig Volbeda
* Wij waren hier eerst van Jouke Akveld, over de botsingen tussen mensen en dieren in Afrika
* De zweetvoetenman van Annet Huizing, een al veelgeprezen boek over rechtspraak in Nederland.

Volledig zijn lukt uiteraard nooit, en straks roepen we vast: ‘Oh, die zijn we vergeten!’ Maar huizenhoge hoogtepunten voor ons zijn:
* Dag poes!, een poezenprentenpoëzieboek met illustraties van Mies van Hout
* De dag dat de zee weg was, een verhalenbundeltje van filosoof Awee Prins, met o-zo mooie gekleurde illustraties van Thé Tjong-Khing
blog lampje 150* Sabel van Suzanne Wouda, een ode aan de fantasie, over een kind in oorlogstijd
* Lampje van Annet Schaap, ssstt, wij voorspellen hierbij dat dit de Gouden Griffel van 2018 wordt
* Er is geen vorm waarin ik pas, een prachtig 15+ boek van Erna Sassen over een puber die tijdelijk het Noorden kwijt is

Tenslotte verschijnen er opvallend veel goede (vertaalde) 13+boeken bij Lemniscaat. Vooruit, nog een kleine selectie: De sprookjesverteller (Antonia Michaelis), Woordnerd (Susin Nielsen), Onruststokers (Catherine Barter) en Het AlfaBet van Candice Phee (Barry Jonsberg).

We helpen je in het nieuwe jaar weer graag aan de mooiste boeken en wensen je voor 2018 een prachtig leesjaar toe.

Lidewij
 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen