Blog

Het boekenjaar 2018

Eind december, de kerstboomkaarsjes branden, de eerste eindejaarslijstjes verschijnen en ook de dames van De Arnhemse Kinderboekwinkel bedenken uiterst eensgezind wat voor hen de meest gedenkbaardige gebeurtenissen van 2018 waren:

lampje 200Lampje
We voorspelden het vorig jaar al: 2018 wordt het jaar van Lampje. En dat klopte: in 2017 kreeg dit prachtige verhaal van Annet Schaap al de Nienke van Hichtumprijs, dit jaar gevolgd door de Woutertje Pieterseprijs, de Boekenleeuw (België) én de Gouden Griffel!
Hoeveel exemplaren er bij ons over de toonbank gingen? Dat weten we niet meer, maar we denken dat bijna elk kind van tien jaar en ouder in Arnhem en omgeving weet wie er op de zolder van het Zwarte Huis woont.

Ronja en Hazeltje
moen gespiegeld gesnedenToch was Lampje niet het meest verkochte boek van 2018, want dat was de klassieker Ronja de Roversdochter van Astrid Lindgren. Dankzij de actie Geef Een Boek Cadeau was Ronja (zo lang de voorraad strekte) te koop voor maar €2,-.
In april volgde het prentenboek Raad eens hoeveel ik van je hou, ook voor €2,-. Klanten konden een extra boek aanschaffen en het doneren voor een goed doel, dus in mei werden heel veel kinderen in het Rijnstaete Ziekenhuis blij gemaakt met een eigen boek.

gorgelsGorgels
Nog een boek wat niet aan te slepen was: De Gorgels en het geheim van de gletsjer van Jochem Myjer. Al maanden kwamen kinderen vragen wanneer dit boek nou ein-de-lijk eens kwam. Een etalage vol Gorgels, stapels boeken in de winkel, een promotie in DWDD; we kunnen rustig zeggen dat november de maand van de Gorgels was. En december ook.

Vossen
reinaertNaast Gorgels beslopen ook twee schitterende vossen de Kinderboekwinkel. Eerst was daar Vosje, het beeldschone prentenboek van Edward van de Vendel en Marije Tolman, gevolgd door De schelmenstreken van Reinaert de Vos, bewerkt door Koos Meinderts en met illustraties van heel veel fantastische illustratoren. Koos Meinderts kwam op een drukke zaterdagmiddag naar Arnhem om zijn boek te signeren. Bij ons groeiden die middag zelfs vossenstaarten aan!

Schrijvers en illustratoren
In 2018 kwamen er nog veel meer schrijvers en illustratoren naar Arnhem. Begin januari puilde de winkel uit tijdens het bezoek van Ingrid en Dieter Schubert. Daarna kwamen onder andere Saskia Halfmouw, Janneke Schotveld, Kees de Boer, Yvonne Jagtenberg, Martine Letterie, Marja Meijer en Mieke van Hooft.
Superjuffie vloog rond, Lars de kleine IJsbeer trotseerde de kou en de Gruffalo vond het zo gezellig dat hij nog eens terugkwam.

Kinderboekenweek
Dat brengt ons bij de Kinderboekenweek. Het thema was Vriendschap. Heel veel boekenvrienden en -vriendjes konden we blij maken met De eilandenruzie van Jozua Douglas.

We hadden een vol programma, met onder andere een bezoek van bevriende schrijvers en illustratoren, een BFF-middag, een mini-musical over Annie M.G. Schmidt, gespeeld door studenten van het Rijn-IJsselcollege uit Arnhem en een zonovergoten Vossenjacht, maar het absolute hoogtepunt was de poppenvoorstelling rondom De Kleine Walvis, waarbij het zo druk was dat de voorstelling op straat gespeeld werd. Jammer dat er zo nu en dan een vrachtwagen langs moest!

walvisvoorstelling klein

Onze favorieten
Zonder de intentie volledig te zijn, noemen we nog enkele van onze favoriete boeken van 2018:

van wie is die sok* Van wie is die sok? (Joukje Akveld en Charlotte Dematons): een geestig sprookjes-zoekboekje voor de allerkleinsten. (2+)
* Eiland (Mark Janssen): een tekstloos prentenboek om uren in te kijken (4+)
* De jongen die draken kweekte (Andy Shepard): fantasievol en grappig boek, want een eigen draak willen we allemaal wel! (9+)
* Winterhuis Hotel (Ben Guterson): voor wie houdt van puzzels en niet-te-kraken codes. Aanbevolen door Tonke Dragt! (10+)
* De reis van Syntax Bosselman (Arend van Dam): indrukwekkend boek, een ‘dossier’ rondom de rol van Nederland in de mensenhandel. Terecht bekroond met de Thea Beckmanprijs. (10+)
meisje dat de maan dronk* Het meisje dat de maan dronk (Kelly Barnhill): heerlijk sprookjesachtig verhaal over vriendschap, trouw en goed en kwaad. (11+)
* Het kompas (Joyce Pool): indrukwekkend historisch boek rondom de schipbreuk van de Wangle III in 1950. (12+)
* Bestemming onbekend (Paul Rozier): om tranen met tuiten bij te huilen, zo mooi! (14+)
* Duivelskruid (Marita de Sterck): over de relatie tussen een kleindochter, een grootmoeder en de duivel. (15+)

Drie prachtige dichtbundels mogen we niet onbenoemd laten: Ze gaan er met je neus vandoor van Ted van Lieshout, Laat een boodschap achter in het zand van Bibi Dumon Tak en de bloemlezing Jij & ik en al het moois om ons heen, samengesteld door Riet Wille. Wat is het heerlijk dat er zulke mooie boeken verschijnen!

bart 200In memoriam
Tenslotte een verdrietig bericht: op zondag 2 december overleed onverwacht Bart de Mooij.
Bart was een van de oprichters en eigenaars van De Arnhemse (en later ook De Nijmeegse) Kinderboekwinkel. Heel veel mensen zullen hem herinneren als ‘die meneer met de snor’ die bijna altijd in de winkel te vinden was.
Toen Bart begin 2017 met pensioen ging, misten we hem, zijn eindeloze geduld én zijn blauwe Kikkertrui.

2019
We wensen onze klanten en klantjes alle goeds en veel mooie boeken toe in het nieuwe jaar. Tot gauw.

Lidewij

Reacties   

0 # Julie De Vos 02-02-2021 16:00
Ik vind Lampje een heel leuk boek! Het is heel mooi geschreven, en het is een goed verhaal. Het is ook niet saai om te lezen, omdat er spannende gebeurtenissen zijn. Die maken het verhaal leuk en spannend. Ik raad je aan om dit boek zeker te lezen.
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen