Blog

Er zit een feest in je boekenkast!

ik zie je welAls tip voor een kraamcadeautje kun je er nog wel mee aankomen. ‘Hebt u al aan een boek met versjes gedacht?’ De klant reageert dan verrast. Nee, ze dachten wel aan Jip en Janneke of aan die eeuwige mol met die drol op zijn kop, maar een versjesboek… wat een leuk idee! En wat een aanbod!
Maar wanneer een kind de kleuterleeftijd voorbij is, lijkt de poëzie de boekenkast te verlaten. Ouders, die het boek tenslotte betalen, weten niet hoe snel ze hun kroost via de prinsessen en piraten naar Dolfje Weerwolfje of De kleine kapitein moeten loodsen. Versjes? Nee, dat is te kinderachtig, die fase is hun kind nu wel voorbij.

Hoe kun je als zevenjarige nou te oud zijn voor poëzie? Of te jong, want dat vooroordeel bestaat ook. Gedichten worden door (groot-)ouders al snel bestempeld als ‘moeilijk’ of ‘saai’ als je probeert ze onder hun aandacht te brengen. Kinderen kijken er niet eens naar; die willen de boeken die hun vriendjes ook lezen. Hoe breng je ze dan het plezier in gedichten lezen bij? In het spelen met taal, in de verrassingen die poëzie kan brengen?

Gelukkig dendert eens per jaar het nieuwe Poëziespektakel de winkel binnen. Dit gebeurt in de vorm van een magazine-achtig boek, boordevol gedichten, illustraties, grappige vragen aan de makers en met heel veel plezier in taal en beeld.
Verzamelaar van dit moois is Ted van Lieshout, veelbekroond dichter, schrijver en tekenaar. Voor de vijfde keer stelde hij een buitelende bundel poëzie samen. Er zit een feest in mij is de titel van de nieuwste editie en het is inderdaad een waar feest om het boek in je handen te houden. 85 dichters en 25 illustratoren leverden een bijdrage. Verjaardagen, Sinterklaas, feest in binnen- en buitenland (met een knipoog naar het thema van de Kinderboekenweek 2012 Hallo Wereld!) maar ook gedichten die over heel andere onderwerpen gaan, je raakt niet uitgekeken op zo’n kleurrijk festijn. “Welkom op dit feest van woord en beeld,” juicht de uitgever. Nu maar hopen dat er heel veel kinderen (én volwassenen!) op dit partijtje willen komen. Want ja, gedichten…

er zit een feest in mijEn dan komt er een mevrouw de winkel binnen. ‘Mijn kleindochter is elf’, zegt ze, ‘en ze leest graag poëzie.’ Wow! Nog net niet dansend pak ik een exemplaar van Er zit een feest in mij. Met elke bladzijde die ze omslaat, wordt de mevrouw enthousiaster. Dit is precies wat ze zoekt! Haar kleindochter zal genieten!
Ik pak het boek in en wens via de oma het meisje veel leesplezier. Haar grootmoeder verlaat in elk geval al tevreden de winkel. De zon schijnt. Er zit een feest in deze dag.

Lidewij

Reacties   

0 # gerda zachariasse 22-09-2014 13:16
Eindelijk vind ik iets terug van het grote spectakel over er zit feest in mij. Dat zat zeker in mij toen ik mee mocht doen met deze bundel waarvan twee gedichten hierin geplaatst zijn. En wat is het fijn om uit deze unieke bundel op basisscholen voor te dragen. Jammer dat er geen herhalingen zijn!!
Boekhandelaren je kunt mij nog inplannen voor de kinderboeken week!!!
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer
0 # gerda zachariasse 22-09-2014 13:19
Wat heerlijk eindelijk iets op internet te vinden over de bundel ~er zit feest in mij. Ik sta hier met twee gedichten in en het voelde als een feestje!
Boekhandelaren, uitgevers, scholen, laat zo`n bundel toch voortbestaan.
Ik ben nog te boeken voor de kinderboekenwee k!!!
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen