Blog

En de winnaar is...

logo gouden griffel 2012Dinsdag 2 oktober, zo ergens rond 20.00 uur, dan weten we meer. Dan wordt bekend gemaakt welk boek dit jaar de Gouden Griffel krijgt. Negen boeken zijn al eerder bekroond met een Zilveren Griffel en van acht van de gelauwerde auteurs zitten nu in spanning omdat hun Zilver wellicht verandert in Goud. Het negende Zilveren Boek – Ik en de rovers van Siri Kolu – is vertaald vanuit het Fins en komt daarom niet in aanmerking voor vergulding. Dat wil verder absoluut niet zeggen dat dit boek van mindere kwaliteit is, want Ik en de rovers is een verrukkelijk en vermakelijk zomers avonturenboek dat het meer dan verdiende om een Griffel te krijgen.

Er zijn dus nog acht kanshebbers over. Elk jaar is het weer een aangenaam gezelschapsspel om te voorspellen wat de Gouden Griffel wordt. Er staat geen glazen bol in de Kinderboekwinkel, het koffiedik zit tegenwoordig in pads, dus we gaan volledig af op wat we zelf graag als het Gouden Boek zouden zien.

Bart kiest voor Driedelig paard van Ted van Lieshout, de enige titel die bekroond is in de categorie poëzie. Een kanshebber is deze bijzondere bundel zeker. Eerder dit jaar kreeg Driedelig paard al de Woutertje Pieterseprijs. Blokgedichten (een uitvinding van de auteur zelf) en beeldsonnetten wisselen elkaar af. Het is een origineel boek dat je telkens opnieuw van de plank pakt om in te bladeren, lezen en kijken.

Saskia en Netty gaan allebei voor O rode papaver, boem pats knal! van Sjoerd Kuyper. Het negende boek over de kleuter Robin is opnieuw wonderschoon. Alleen al de constatering ‘als je op de zon woont, heb je altijd warme voeten’ verdient een prijs. Twee eerdere boeken over Robin zijn bekroond met Zilver, terwijl Robin en God in 1997 een Gouden Griffel kreeg. Robin verveelt nooit, alle deeltjes over het dromerige, ietwat filosofisch ingestelde jongetje zijn prachtig.

Carole en Lidewij hopen op Winterdieren van Bibi Dumon Tak. Het is een boek met 23 portretten van dieren die aan de boven- of de onderkant van de aardbol leven. Bekende dieren zoals de ijsbeer of de keizerspinguïn, maar ook onbekenden als de narwal of krill. Het is een informatief boek dat leest als vrolijk verhalend proza.

Marijke en Monica kiezen tenslotte voor En toen kwam Sam van Edward van de Vendel; het ontroerende, waargebeurde verhaal over de witte hond Sam en zijn nieuwe baasjes Kix en Emilia. Sam is een hond waar iedere lezer hoe dan ook heel veel van gaat houden, een fijn verhaal voor jonge en oude dierenliefhebbers.

Vier serieuze kanshebbers volgens ons. Vier prachtige boeken die alle vier de hoofdprijs verdienen. En de winnaar is…

driedelig paard rode papaver winterdieren toen kwam sam

Lidewij

update 2 oktober 2012: de winnaar is Winterdieren van Bibi Dumon Tak!

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen