Blog

Het boekenjaar 2012

matilda’t Is weer december, de tijd van terugblikken en vooruitzien. Welnu: 2012 bleek een jaar waarin uitgevers vooral op ‘veilig’ varen: heruitgaven, meer van hetzelfde en seriewerk. Een jaar van stapels Losers, Mutsen en Muizen en van nog maar weer een Grijze Jager, een jaar van wat goede boeken van de gevestigde orde en van bekende Nederlanders die ook eens een kinderboekje schrijven. Kortom: een jaar met weinig verrassingen.

Maar ze zijn er wel! Guus Kuijer wint de ALMA, de Astrid Lindgren Memorial Award, een soort Nobelprijs voor de jeugdliteratuur. Even daarna volgt Sjoerd Kuyper als winnaar van de driejaarlijkse Theo Thijssenprijs. Tijdens een vrolijke middag in maart krijgt Ted van Lieshout de Woutertje Pieterse Prijs voor zijn uiterst originele bundel Een driedelig paard.


Het Gouden Penseel is voor de mooie tekeningen van Sieb Posthuma in de zoveelste heruitgave van versjes van Annie M.G. Schmidt: Een vijver vol inkt. Daarna volgen de Griffels: stuk voor stuk voor boeken die een bekroning zeer verdienen, maar bijna allemaal boeken van auteurs die al eerder een Griffel wonnen.

Vervolgens schrijft Anna Woltz het mooie Ik kan nog steeds niet vliegen, een boek over twee kinderen die na de oorlog mogen aansterken in Denemarken, en krijgt er prompt de Thea Beckmanprijs voor. Van Hans Hagen verschijnt Het hanengevecht, een boek voor jonge kinderen over de dromen en teleurstellingen van de straatarme Pio op de Filippijnen. Een prachtige dichtbundel, zowel qua taal als vormgeving is Aan de kant, ik ben je oma niet! van Bette Westera en Sylvia Weve. Ook een dichtbundel die zeer de moeite waard is: Wij zijn bijzonder, misschien zijn wij een wonder, opnieuw van Ted van Lieshout. En voor kleuters (en hun ouders!) die onbedaarlijk willen lachen, is er Is dat alles? van Jan-Paul Schutten en Kees de Boer, over drie opschepperige opa’s en hun koelbloedige kleinzoon.

En dan is het september en verschijnt Nederland van Charlotte Dematons: een prentenboek dat meer dan terecht aan alle kanten bejubeld wordt. Het kan niet missen: dit wordt het Gouden Penseel van volgend jaar. Terwijl we ons nog gretig, giechelend en vertederd buigen over de pietepeuterige details die Nederland biedt, komt eind november -baf!- Zwarte Zwaan van Gideon Samson binnen: een inktzwart boek dat briljant geschreven is en je niet meer loslaat. Opnieuw een voorspelling: dit is een kandidaat voor de Gouden Griffel 2013!

Boekwinkels krijgen het steeds moeilijker door de concurrentie van het internet. In mei gaat tot ons verdriet Libridis failliet: de kleine groothandel in boeken, waarbij veel zelfstandige (kinder-)boekwinkels zijn aangesloten. Hartverwarmend is vervolgens de actie #steunjeboekwinkel die via Twitter mensen stimuleert boeken te kopen in een échte winkel in plaats van bestellen via een site met blauwe mannetjes.

matilda02En die steun hebben ook wij nodig. Dankzij alle enthousiaste klanten en klantjes vierden wij in juni ons jubileum: de Nijmeegse Kinderboekwinkel bestaat vijfentwintig jaar! (en ‘Arnhem’ al negenentwintig)

Op naar de dertig. We wensen iedereen een mooi nieuw leesjaar toe.

Lidewij

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen