Blog

Een ballon op de Wadden

Nederland
Het is pas half november, dus het is nog te vroeg om met lijstjes te komen over het mooiste, leukste en beste van 2012. Maar over één ding zijn we het unaniem eens: een mooier boek dan Nederland van Charlotte Dematons kan binnen nu en 31 december onmogelijk verschijnen.
Nederland ligt sinds half september in de winkel. Voor wie die afgelopen twee maanden even niet oplette: met Nederland leverde Charlotte Dematons een meesterwerk af. Op zevenentwintig in vogelvlucht getekende platen kun je tot in de kleinste details kennis maken met wat Nederland te bieden heeft aan landschappen, steden, geschiedenis, feesten, tradities…

En dat niet alleen! In het boek vind je dertig kinderliedjes, de complete geschiedeniscanon, allerlei figuurtjes uit kinderboeken (Nijntje Pluis op het strand, Bang Mannetje op de Stormvloedkering, Jubelientje op de Vrijmarkt), je kunt paaseieren zoeken in de dierentuin, met vijftien vriendjes van Pinkeltje verstoppertje spelen in Madurodam, op elke bladzijde varen De Kameleon én de Nooitlek van de Kleine Kapitein en zweeft er ergens een gele ballon. Om Nederland te beschrijven heb je heel veel woorden nodig. En dat terwijl het een tekstloos prentenboek is!

Het boek zorgt in de Kinderboekwinkel voor een soort kettingreactie. Twee andere zoekboeken van Charlotte Dematons (De gele ballon en Sinterklaas) waren al bestsellers, maar zijn dit najaar niet aan te slepen. Ook is er meer vraag naar De Kleine Kapitein van Paul Biegel. Zo zag een studente de Nooitlek terug in Nederland en herinnerde zich hoe mooi ze Biegels boek vroeger vond. Ze komt het kopen, want ze wil het onmiddellijk herlezen.

En dan zijn er grappige reacties van de kijkers. Ik wijs een mevrouw op het blauwe autootje van onze collega’s van Speelboek in Amersfoort. Het staat op de tekening van een drukke verkeersweg in de stad. De mevrouw buigt zich over het boek en vraagt gretig: ‘en waar rijdt jullie auto?’
Een kleine jongen herkent zichzelf stellig op de plaat over Koninginnedag in Marken, want ‘daar ben ik ook een keer geweest en ik heb net zo’n bloes!’ Twee vriendinnen bekijken de pagina over het pretpark en besluiten om binnenkort samen naar De Efteling te gaan. Giebelend vertrekken ze, met Nederland in een tasje.

En dan stormt vlak voor sluitingstijd een meneer de winkel binnen. Hij grijpt het bovenste boek van de stapel Nederland, slaat het open en begint driftig te bladeren. Daarna duwt hij de prent met de Waddeneilanden onder mijn neus en vraagt wanhopig: ‘Kunt u me alstublíéft zeggen waar op deze bladzijde de gele ballon staat?’
Ik moet hem teleurstellen. Ik zie de ballon net zo min.

Lidewij

(Wie heeft op de Wadden de ballon wel gevonden? Kom het alsjeblieft even vertellen. Wij zijn zo onderhand ook wanhopig.)

130415-wadden-dematons

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen