026-4451277

3sterLeopold, april 2014

Het is 1916. Mars woont in Brabant, vlakbij de grens met België. Voorbij die grens woedt de Grote Oorlog. Mensen proberen vanuit bezet België naar het vrije Nederland te vluchten en bovendien wordt volop gesmokkeld. Daarom zijn de Duitsers bezig langs de Nederlands-Belgische grens een hek van honderden kilometers lang te bouwen, met draden waar stroom op staat. Het is levensgevaarlijk om die dodendraad over te steken.
Dan arriveert Lijne op de hoeve waar Mars woont. Ze komt uit België, ze is hoogzwanger. Ondanks dat hij het niet wil, wordt Mars voor het eerst verliefd. Nadat baby Irene (Reentje) wordt geboren, overlijdt Lijne aan wondkoorts. Daarop neemt Mars een besluit: Reentje moet opgroeien bij de mensen bij wie ze thuishoort. Dat betekent dat hij haar terug moet brengen naar België. Dus gaat Mats op pad. Op een donkere nacht, samen met kleine Reentje.

Maanloze nachten, smokkelaars op stille weggetjes in een pikdonker bos, de angst om Duitsers tegen te komen aan de verkeerde kant van het hek, de gruwelijke eenzaamheid als er echt niémand meer is die je kunt vertrouwen en er een hongerige stinkende baby op je borst hangt. Toch ademt het boek ook een soort geborgenheid uit. Mars woont al zijn leven lang aan die grens, dichtbij het dorp Neerdonk, waar iedereen elkaar kent. Ook net over de grens wonen bekenden, mensen die nu niet meer naar vrienden in Nederland kunnen, maar die Mars nog als klein jongetje hebben gekend. ‘Hoe stom je ook bent, een lafaard ben je niet,’ zegt de abt van het klooster De Montse Kluis tegen Mars. En dat klopt. Mars gaat het gevaar niet uit de weg om te bereiken wat hij zich heeft voorgenomen. Hij is een hoofdpersoon waar je al snel ontzettend op gesteld raakt.

Voor Achter de draad deed Hans Kuyper uitgebreid research. Hij vertelt hierover op de site van uitgeverij Leopold. Je proeft in het hele boek dat er nagedacht is over de achtergronden. Veel is echt gebeurd – of bijna echt gebeurd, of gewoon verzonnen. Het maakt Achter de draad een indrukwekkend boek over De Grote Oorlog.
Geschikt voor liefhebbers van geschiedenis vanaf elf jaar.

Top