026-4451277

3sterLeopold, oktober 2014

Yessin zit in groep 8; een klas waarin heel veel meisjes zitten en maar een paar jongens. En één van die jongens is Ali, de koning van de klas, de onbetwiste aanvoerder en de allerbeste voetballer. Iedere jongen doet wat Ali zegt. Yessin ook. Hij doet alles om Ali’s vriend te zijn, al wil hij eigenlijk helemaal geen voetbalplaatjes stelen in de supermarkt, of Sara pesten. Hij wil goede cijfers halen en een hoge score voor zijn citotoets, zodat hij naar het vwo mag.
Dan trekt Ali hem mee in een plan van Ali’s oudere broers. Die willen een juwelier overvallen. Yessin kan geen kant op, hij moet wel meehelpen, maar krijgt daarmee de politie op zijn dak. Zijn ouders zijn boos en teleurgesteld, de meester op school denkt dat Yessin de aanstichter is van alle rottigheid en Yessin verknalt zijn cito-proeftoets. Ali zet Yessin steeds verder onder druk. Maar gelukkig is Ilias er nog. Rare Ilias die overal buiten staat, maar die als enige jongen niet zwicht voor Ali.

Yessin zit klem tussen de verwachtingen van zijn ouders enerzijds en de terreur van het schoolplein anderzijds. Ali is een ettertje, een verwend rotjochie dat wel een beetje eendimensionaal is neergezet. Yessin komt gelukkig beter uit de verf. Hij is bang om alleen te zijn, hij kan geen keuzes maken, het is in zijn ogen minderwaardig om bevriend te zijn met meisjes, ‘stomme machomoraal ook’, mompelt zijn Nederlandse ‘kaas’meester. Een jongen die zo hecht aan de mening van anderen, daarmee moet het wel mis gaan. Gelukkig kan Yessin op het laatst een keus maken en voor zichzelf opkomen, al helpt het toeval hem een handje mee.

De basis van Ali’s oorlog is bedacht door Mikail, een jongen uit Amsterdam die in een vergelijkbare situatie zat. Ali’s oorlog is een helder verteld verhaal, geschreven vanuit het perspectief van een makkelijk te beïnvloeden jongen van elf. Met Yessin komt het goed, maar hoe het met Ali en zijn broers afloopt, horen we misschien op een dag in het nieuws, zegt Lydia Rood. Een boek met een multicultureel tintje, soms wat kort door de bocht, maar wel prettig leesbaar. Ook geschikt om in de klas voor te lezen. Ali’s oorlog is geschikt voor lezers vanaf tien jaar.

Top