026-4451277

3stervertaling: Anneke Bok
illustraties: Benji Davies
Billy Bones, november 2019

Juf Martin is met stip de lievelingsjuf van Timon Titus en hij is dan ook hevig verontwaardigd als iemand blauwe drilpudding in haar schoen heeft gestopt. Hij besluit uit te vinden wie deze rotstreek (en ook nog ergere dingen) heeft uitgehaald. Jammer is dat hij hierdoor wel de verdenking op zijn hals haalt dat hijzelf de schuldige is.
Dan is er nog een tweede mysterie waar Timon zich mee bezighoudt en dat is de oma van zijn beste vriendin Veronica. Oma Nanai vertikt het om te eten. Ze heeft iets vreselijks te horen gekregen, maar wat? Gaat het over haar verleden? Nanai was ooit op een bootje gevlucht uit Vietnam. Tijdens de vlucht verloor ze haar tweelingzus, maar daar wil ze nooit over praten.
Twee grote raadsels waarmee Timon aan de slag gaat. Hij heeft haast, want hoe lang kan Nanai nog zonder eten?

Dit ga je niet geloven is een stevige pil van 379 bladzijden, waar je dankzij de prettig leesbare stijl, de humor en de illustraties toch vrij vlot doorheen gaat. Timon is een heerlijke antiheld en zijn vriendin Veronica is zelfs onvergetelijk. Vooral het mysterie rondom oma Nanai is spannend en geeft het boek inhoud, want lange tijd heb je geen idee wat er nou met Nanai aan de hand is. Intussen zijn er allerlei gebeurtenissen en gebeurtenisjes die de boel ophouden, maar die vaak wel behoorlijk grappig zijn om over te lezen.

Met Timon Titus en zijn vrienden maakten we al kennis in De jongen onder water (Billy Bones, 2018). Dit ga je niet geloven leest al even prettig weg en is ook humoristisch geschreven, maar mist jammer genoeg net dat ene zetje dat het eerste boek zo verrukkelijk maakte. Het is hier en daar zelfs een beetje flauw of langdradig. Op één punt is de titel wel heel erg toepasselijk: als Timon razendsnel vervoer nodig heeft, mag hij zomaar meevliegen in de helikopter van zijn grote voetbalheld. Dat is wel érg toevallig.
De beide boeken over Timon kunnen onafhankelijk van elkaar gelezen worden, al valt dit tweede boek een klein beetje tegen als je erg genoten hebt van het eerste.
Dit ga je niet geloven is geschikt voor lezers vanaf ongeveer elf jaar.

Top