026-4451277

3sterVan Goor, april 2014

Marits oma Johanna is gestorven. Ze was nog niet eens zo oud: bijna zeventig. Zelfs de moeder van Johanna leeft nog: Marits oma Hendrikje. Oma Johanna was geen gewone oma. Toen ze klein was, noemde Marit haar Oma Vliegmachien, omdat oma altijd op reis was. Net als Marits moeder Eva trouwens, want zij is een beroemde violiste.
Marit erft het medaillon van oma, maar in dat medaillon staan vreemde tekens en de datum 18-2-1943. Oma werd toch pas op 8 juni 1943 geboren? En waarom staat er in oma’s kast een heel grote doos vol ansichtkaarten, vanaf 1957 tot  nu, allemaal geadresseerd aan een ander kind?
Marit gaat op onderzoek uit en stuit op een familiegeheim. Haar oma Vliegmachien werd als Joodse baby gered uit Kamp Vught. De rest van haar familie werd vermoord. Tijdens haar hele leven heeft oma geprobeerd alsnog de wensen te vervullen van de 1269 kinderen die in 1943 met het kindertransport van Vught naar Sobibor gebracht werden. Geen van deze kinderen heeft de oorlog overleefd.

Het Kindertransport vanuit Vught heeft inderdaad plaatsgevonden, al is er in werkelijkheid geen enkel kind ontsnapt. 1269 kinderen, dat is bijna onvoorstelbaar. Oma vervulde 1268 wensen. Daar zaten grappige bij: een vijfdubbeldikke boterham eten, of zelf je veters leren strikken. Ook moeilijkere: een looping maken met een vliegtuig boven een oerwoud. Trouwen in een witte jurk. Studeren in Leiden. Oma had een boekje waar ze de wensen in genoteerd had. Via haar medaillon kreeg ze bezoek van haar broer Emanuel; de jongen die Marit ook te hulp schiet. Daarnaast kan oma Hendrikje natuurlijk ook veel vertellen.
Dat Marit de geest van Emanuel ook ontmoet, is op het randje, maar de auteur komt ermee weg. Oma Hendrikje vertelt haar verhalen in een ander lettertype, waardoor het lijkt alsof het perspectief wisselt. Dat is een onnodige kunstgreep, ook zonder die andere letter blijft het perspectief bij Marit en geloof je oma Hendrikje op haar woord.

Het boek eindigt met een nawoord over het Kindertransport en over Kamp Vught. Het idee dat er 1269 kinderen (plus tenminste een van hun ouders) in een trein werden gepropt en een paar dagen later dood waren, daarvan staat je verstand stil. Het kindertransport is een indrukwekkend boek voor lezers vanaf elf jaar.

Bestellen

Top