026-4451277

3sterClavis, maart 2020

Sophie zit in groep 8. Haar moeder is pedagoge, haar vader heeft een bedrijf in China. Sophie woont in een groot huis, speelt piano, heeft leuke vriendinnen en één irritante klasgenote: Luna. En ze heeft een wens: ze wil met een zelfgeschreven liedje het zomeravondconcert op school winnen, in het laatste jaar dat het nog kan.
Op haar verjaardag krijgt ze van een onbekende afzender een bijzonder notitieboekje: als ze er met een speciaal pennetje in schrijft, wordt haar handschrift mooi en duidelijk. Sophie gebruikt het boekje om nieuwe liedjes in op te schrijven. Alleen: er is nog iemand die in haar boekje schrijft. Wie? Haar moeder?
Na een tijdje blijkt dat Sophie het boekje niet van haar oma kreeg, zoals ze had aangenomen, maar van heel iemand anders. Daarnaast is Luna lang niet zo vervelend als Sophie dacht, maar kan ze juist wel wat extra hulp gebruiken. Luna wil ook graag meedoen aan het zomeravondconcert, maar ze durft niet in haar eentje. Tja, wat doe je in zo’n geval?

Sophie heeft alles wat haar hartje begeert, net zoals haar vriendinnen. Hun ouders lijken er daarentegen een potje van te maken. Dat levert voor Sophie veel stress op. Sophies muzikale wens enerzijds en al het onduidelijke gedoe over al-dan-niet-scheidende ouders en bijna-failliete bedrijven, pandaberenbeeldjes en kunstprojecten anderzijds, zorgen voor een rommelig geheel. Langs een warrige verhaallijn wordt uiteindelijk duidelijk van wie Sophie het vreemde boekje heeft gekregen (al zie je het al lang aankomen) en begrijp je hoe het ongeveer moet werken. En goed, er is wel wat technologie nodig om uit te leggen hoe het nu zit met boekje en hoe het kan dat iemand anders er ook in schrijft, maar het is zo omslachtig aangepakt. Het haalt de vaart behoorlijk uit het verhaal.

Sophie vertelt haar verhaal in de ik-vorm. Show up! lijkt een beetje op een dagboek, maar is het niet; het werkelijke verhaal wordt afgewisseld met één echte dagboekbrief en een korte briefwisseling tussen Sophie en haar oma.
Het resultaat is een boek dat best lekker leest, maar waarvan je je afvraagt waar het nou om draait. Alles komt uiteindelijk uiteraard wel op z’n pootjes terecht. Show up! is een eind-goed-al-goed-boek, geschikt voor lezers (in de praktijk: vooral meisjes) vanaf tien jaar.

Top