026-4451277

3sterClavis, maart 2014

Storm en Mara zijn vrienden. Al van heel kleins af aan. Maar nu ze op de rand van de puberteit staan, is ‘gewoon’ vrienden zijn ineens veel ingewikkelder. Vooral als er een nieuwe jongen in de klas komt. Hij heet Will. Storm weet niet wat er met hem gebeurt. Hij wordt stapelverliefd op Will. Op een jóngen! Dat kan toch niet? Dit kan hij aan niemand vertellen, zelf niet aan Mara.
Mara komt er toch achter. Zij vindt het weliswaar heel gewoon, maar Storm weet nog steeds niet wat hij met zijn gevoelens aan moet. Maar als hij besluit te doen alsof hij verliefd geworden is op Mara zelf, krijgen ze voor het eerst van hun leven ruzie.
De verliefdheid op Will gaat over. Dan verschijnt er in de zomervakantie Florian in beeld. Florian is wat ouder dan Storm. En Florian vindt Storm net zo leuk als Storm Florian. Storm leert accepteren dat hij Storm is, een mens die niets verandert omdat hij ontdekt heeft dat hij op jongens valt.

Een zomers boek dat speelt in een klein kustplaatsje, waar Storm samen met zijn vader en zus in een groot, rommelig huis woont. Hij zit in groep acht van de basisschool en dat is meteen het zwakke punt van het boek. Dat jongens van twaalf beginnen te worstelen met hun identiteit is prima, maar dat Storm zichzelf in zo’n korte tijd leert accepteren, dat is nogal ongeloofwaardig. Bovendien reageren bijna al zijn klasgenoten nogal volwassen op het feit dat hij op jongens valt. Goed, vriendinnetje Julia heeft twee moeders, dus helemaal vreemd is het onderwerp niet voor de groep twaalfjarigen, maar alle kinderen hebben al over het onderwerp nagedacht en hebben er een mening over gevormd. Nick vindt homo’s bijvoorbeeld walgelijk en dat ontlokt in de klas een discussie die beter bij een groep achttienjarigen past, dan op een basisschool.

Afgezien van dit minpunt, is Storm een aardig boek over vriendschap en over verliefdheid. Storm vertelt in de eerste persoon enkelvoud over het voorjaar en de zomer waarin hij zijn seksuele identiteit ontdekt. Ook in zijn woordkeus lijkt hij veel ouder dan zijn twaalf jaar. Gezien de leeftijd van de hoofdpersonen zou ik zeggen: voor elf jaar en ouder, maar of elfjarigen iets met dit boek kunnen, blijft de vraag.

Top