026-4451277

3stervertaling: Hedi de Zanger
illustraties: Astrid Henn
De Vier Windstreken, februari 2020

Het is vakantie dus opa en oma zijn er om op te passen. Alleen heeft mama niet gezegd wie er op wie moet passen, dus Tiffany past veiligheidshalve maar op oma. En juist als ze even niet oplet, maakt oma het internet kapot. Per ongeluk. En dat heeft grote gevolgen.
Opa kan niet meer naar zijn film kijken. Tiffany’s broer Max kan niet meer gamen. Tiffany’s zus Lisa kan geen muziek meer luisteren. De pizzabezorger weet niet meer bij wie hij pizza’s moet bezorgen. Papa en mama kunnen niet meer werken en komen daarom vroeg thuis.
Eigenlijk is het best gezellig dat het internet stuk is. Want nu kunnen ze samen een heel leuk spel doen dat Tiffany verzint. En samen de pizza’s opeten die de pizzabezorger bij zich heeft. En samen dansen.
Het is bijna jammer dat er een meneer komt die het internet weer repareert. Of zou het oma nog een keer lukken om het internet kapot te maken? Voor één dagje maar?

Heel veel kinderen kennen wel een opa of een oma die een beetje onhandig is met computers. Tiffany’s oma kan op zich wel met een computer omgaan, maar ja, een ongelukje zit in een klein hoekje. En hoewel Max en Lisa roepen dat oma ‘echt niet!’ het internet kapot kan maken, denkt Tiffany er het hare van. Op de hele wereld is het internet kapot.
Het zorgt voor grappige situaties, gezien vanuit de ogen van een klein meisje. Tiffany snapt niet zo heel goed wat het internet nou is en ze is nog klein genoeg om louter de voordelen van zo’n crash te ervaren. Iedereen is in rep en roer, behalve Tiffany en haar oma.
Ook de illustraties zijn vaak geestig. Neem nou het plaatje op de achterzijde van het boek: oma (met bril, soepjurk en pantoffels) zet zo’n geel bord met ‘www buiten werking’ over een aardbolletje heen. Een vrolijkmakend beeld: zo’n onhandig oud dametje dat de hele wereld weet te ontwrichten.

De dag dat oma het internet kapotmaakte is een grappig boekje over één dag waarop alles anders is dan anders. Het geeft te denken. Leuk om voor te lezen aan kinderen vanaf een jaar of zes, zelf lezen vanaf acht. Of doe het cadeau aan je digibete oma. Succes verzekerd!

Top