026-4451277

4stervertaling: Tjalling Bos
Lemniscaat, november 2005
Bekroond met een Vlag en Wimpel 2006

Bertil, Kiki en hun moeder zijn net kerstliederen aan het zingen als er ineens een eland door hun dak naar binnen valt. Het is Meneer Eland, de hulpeland van de Kerstman, die elk jaar bij de proefvlucht voor de kerst de enige echte slee mag trekken. Omdat Meneer Eland zonder melkwegstof niet kan vliegen, komt hij zo lang logeren in de garage.
Bertil gelooft eigenlijk niet meer in het bestaan van de Kerstman. Maar als op een dag er een kleine dikke meneer op de stoep staat, die zegt dat hij zijn eland komt ophalen, dan begint hij toch te twijfelen. Hij wil graag dat Meneer Eland bij hen blijft! Het lukt hen om de Kerstman dronken te voeren. Als Meneer Eland daarna hoort dat zijn baas is opgenomen in een psychiatrische inrichting -wie gelooft er nu een oude man die roept dat hij de kerstman is?-  wil hij hem onmiddellijk gaan bevrijden.
 e kerstman ontsnapt door de schoorsteen, Meneer Eland plukt hem van het dak en samen gaan ze weg. Bertil is verdrietig. Gelukkig heeft Meneer Eland hem beloofd dat hij probeert zijn liefste wens in vervulling te laten gaan: Bertils vader komt eerste kerstdag eten. Misschien wil hij zelfs definitief weer bij hen komen wonen.

Midden in de winternacht doet wat Scandinavisch aan (sneeuw, elanden, kerstman), maar ik hoop van harte dat geen kind dit een bezwaar zal vinden. Wat een grappig boek! Niemand die erover valt dat er ineens een sprekende eland op de salontafel van IKEA dondert, en dat die eland dol is op peertjes op sap en wijngumbeertjes (vooral de rode en de groene). Het wordt als zo vanzelfsprekend gebracht, dat de schrijver er probleemloos mee wegkomt.
Bertil is een heel gewoon jongetje, hij heeft een wijsneuzige zus, een buurman die dol is op jagen en een buurvrouw die ‘voor de emancipatie’ strijdt. Zijn moeder is dol op verzorgen en zijn oma bakt aangebrande kokoskoekjes. In dit gezelschap is het nieteens zo raar dat er een sprekende eland in de garage staat.

Het boek is uitgebreid geïllustreerd door Kerstin Meyer, ruime bladspiegel, mooi stevig papier. Echt een fijn cadeau voor onder de kerstboom, ook al vier je in Nederland Sinterklaas. Voorlezen vanaf een jaar of zes, zelf lezen vanaf acht.  Midden in de winternacht is een boek om in december veel te gaan (voor-)lezen.

Top