026-4451277

3sterillustraties: Paula Gerritsen
Clavis, juni 2010

Moos heeft een grote vriend, en dat is Mo. Mama heeft Mo voor hem gemaakt. Mo is net zo groot als Moos, hij heeft precies zulk zwart haar en net zulke donkere ogen. Hij lijkt echt precies, maar hij is Moos niet. Want Mo heeft heel andere kleren, hele rare die Moos nooit zou durven dragen. En Mo is veel brutaler. Hij durft alles te zeggen wat Moos niet durft. Alleen: niemand hoort wat Mo zegt. Alleen Moos.

Zeventien afgeronde hoofdstukjes laten kleuters kennis maken met de verlegen Moos, met (vaak stoute) Mo, met mama en met oma. De situaties zijn heel herkenbaar voor jonge kinderen: Moos en Mo zijn thuis, op school, op oma’s verjaardag of op de camping. Alle stoute dingen die Mo doet en zegt, daar kun je lekker om lachen.
De dubbele boodschap in dit boek is natuurlijk dat Moos erover droomt om zelf zo goed van zich af te kunnen bijten als zijn fantasievriendje, of om net zo stout te zijn, of om eens lekker te zeuren. Meestal lukt het hem niet, maar soms kan hij (in de rug gesteund door Mo) toch laten merken dat hij het niet eens is met de gang van zaken. Zijn klasgenoot Kerouan wil nogal eens de baas spelen, maar dankzij de raad van Mo neemt Moos op een subtiele manier wraak.

Moos en Mo is geïllustreerd met vrij sombere zwart-wit-tekeningen van Paula Gerritsen. Ze zijn zeker niet lelijk, maar dit boek had kleurenillustraties verdiend. Als de plaatjes gekleurd waren geweest, waren ze lang zo somber niet.
Mo en Moos is een mooi subtiel voorleesboek voor kinderen vanaf vier jaar.

Top