026-4451277

4stervertaling: Tjalling Bos
Lemniscaat , maart 2008
Bekroond met een Vlag & Wimpel 2009

Deze recensie bevat informatie over de afloop van het verhaal

Drie pinguïns wonen in een besneeuwd landschap, waar niets te beleven is. Ze vervelen zich, en maken daarom veel ruzie. Ze vechten of ruziën. Over God.  Want de kleinste pinguïn vindt dat God maar weinig fantasie heeft, als hij hen alleen maar sneeuw en ijs geeft, terwijl de twee groten zeggen dat je dat niet mag zeggen. Je moet je houden aan de regels van God, anders wordt hij boos.
Op een dag komt er een duif langs, met twee toegangskaarten voor de ark van Noach, omdat er een zondvloed op komst is.  Maar ze zijn met z’n drieën, dus daarom smokkelen de twee grote pinguïns de kleine in een koffer aan boord. Eenmaal in het ruim van de ark, zetten de pinguïns hun gesprekken over God voort. De reis duurt lang, wel veertig dagen. Uiteindelijk mogen ze weer van boord, maar hun ruzies blijven, want zo zijn mensen en dieren nu eenmaal. En ondanks dat de ratelslangen zeggen dat God deze verbintenis nooit gewild kan hebben, trouwt de kleinste pinguïn met de duif. Want ze houden van elkaar.

Een wonderlijke kijk op het verhaal over de ark van Noach, dit Om 8 uur bij de ark. Het is een boekje om vaker dan één keer te lezen (maar dat geldt natuurlijk voor heel veel boeken). In eerste instantie lijkt het een grappig verhaal over drie pinguïns, maar er is ook een diepere laag aanwezig. Wat die pinguïns allemaal beweren over God, hoe de kleinste pinguïn daar op reageert (eerst dwars, ongelovig, vol kritische vragen, later met berouw omdat hij op een vlinder is gaan zitten) dat zijn vragen en antwoorden om nog eens over na te denken en wat over te filosoferen.
 Een mooie bijrol is er voor de duif aan boord, een soort intermediair tussen de dieren en Noach. Hij is iets belangrijks vergeten, maar weet niet meer wat… ja, om een vrouwtjesduif mee aan boord te nemen. Stom. En hij is ook vergeten dat pinguïns kunnen zwemmen, en dus eigenlijk helemaal niet aan boord hoeven.

Om 8 uur bij de ark is geïllustreerd met veel grappige tekeningen van pinguïns, al dan niet mistroostig in de regen. Voorlezen kan vanaf een jaar of zeven, zelf lezen vanaf acht. Wellicht een grappig boekje om in de klas eens over te praten bij wereldbeschouwing?

Top