026-4451277

3sterillustraties: Philip Hopman
Querido, augustus 2011
Zilveren Griffel 2012

Dit boek is opgenomen in de bundel Toen kwam Sam & De raadsels van Sam

Ineens staat er een hond op het erf bij Kix en Emilia. Een grote witte hond. Hij komt eerst niet dichtbij en als je te hard praat, is hij weer weg. Maar hij is er echt en het is geen spookhond. Eerder een sprookjeshond. Kix en Emilia willen hem houden, ook al zeggen papa en mama dat de hond niet van hen is. Maar de hond heeft hen toch zeker uitgekozen om bij te komen wonen? En als Emilia ‘Sam!’ naar hem roept, dan komt hij, dus heet hij Sam.
Al snel is duidelijk dat Sam bij de familie Jones hoort, die tegenover Kix en Emilia woont. Sam heet eigenlijk Nanook. Hij is een rashond die ooit de schaapskudde van de zoon van Jones bewaakte. Maar die zoon was gek geworden in zijn hoofd en nu was Sam dus bij de Jones thuis. Die zorgen niet goed voor hem, vinden Kix en Emilia. Zij doen dat wel. Ze geven Sam eten en drinken en ze aaien hem. Er is geen enkele andere hond die aaien fijner vindt dan eten, maar Sam dus wel. Het lijkt erop dat Sam bij hen mag blijven.
Dan komt op een nacht de zoon van Jones terug. Zal Sam weer bij hem gaan wonen, of blijft hij bij Kix en Emilia?

“De hond was er zomaar.” Een prachtige beginzin. “Het dier kwam niet dichterbij, het stond nog steeds met zijn neus omhoog de lucht uit te proberen.” Het wordt dus nog mooier. Sam is een hond waar niet alleen Kix, Emilia en hun ouders, maar ook de lezer heel veel van gaat houden. Onbegrijpelijk dat de familie Jones zo laconiek doet over Sam. Ja, ze willen 600 dollar voor hem vangen en dan mag Kix hem hebben, maar daar is natuurlijk geen sprake van. Samen met Kix blijf je bang dat Sam op een dag terug moet naar Cracker Jones, die de hond schopte en mishandelde.
Het komt goed. Het komt helemaal goed. Sam heeft tenslotte zelf al gekozen voor Kix en Emilia en na een spannende climax weet Cracker dat ook. Gelukkig.

Het verhaal van Sam is echt gebeurd. Het gaat nog steeds goed met hem, verzekert Edward van de Vendel in het nawoord. Ook voor wie niets om honden geeft, is dit een mooi boek. Niet alleen door de prachtige tekst, maar ook door de aangenaam-rommelige tekeningen van Philip Hopman. Toen kwam Sam is een fijn boek voor dierenvrienden. Voorlezen kan vanaf zeven, zelf lezen vanaf negen jaar.

Dit boek is opgenomen in de bundel Toen kwam Sam & De raadsels van Sam

Top