026-4451277

3sterillustraties: Tineke Meirink
Zwijsen, juni 2020 (eerder verschenen in 2016)

CPNB-kerntitel Kinderboekenweek 2020

Ridder Bas moet een plas. / Nou én, denk jij nu. / Dat is toch heel gewoon? / Ik moet dat ook wel eens. / Soms wel vier keer op een dag! / Ja, dat is waar. / Maar jij hebt geen harnas aan.

Als je een ridder of een prinses bent, dan kom je problemen tegen, waar je als gewone jongen of meisje amper weet van hebt. Zie ridder Bas die moet plassen. Of ridder Hein, die een kasteel heeft met muren van twee meter dik en een poort van ijzer en hout. Daar komt geen mens doorheen. Ook ridder Hein niet, want de deur viel per ongeluk achter hem op slot. Of daar is prinses Lena. Haar moeder wil dat ze gaat trouwen, maar Lena wil vechten met de ridders die om haar hand vragen. Wie net zo sterk en stoer is als zij, mag met haar trouwen. Ook al vindt haar moeder dat maar niks. Of weer ridder Bas. Hij heeft vier beesten: een paard, een valk, een hond en een beer. Die beer is een lieve, zachte nep-beer, waar Bas mee knuffelt. Maar dat mag niemand weten!

Kortom: in Vandaag ben ik ridder! valt heel wat te lachen. De ridders zijn vaak wat onhandig of lang niet zo stoer als je zou verwachten, terwijl de prinsessen wel eens lekker willen knokken, of juist onuitstaanbare krengen zijn. Thijs Goverde schreef 31 verhalen van één pagina op niveau AVI E3, waardoor Vandaag ben ik ridder! een echt dik boek voor beginnende lezers is geworden.
Op elke dubbele pagina staat een gekleurde illustratie van Tineke Meirink: soms een tekening, soms een foto van een kind dat met een kartonnen doos om toch duidelijk een ridder is, of vaak een combinatie van foto en tekening.

Vandaag ben ik ridder! is een grappige bundel voor stoere jongens én meisjes in groep 3 of groep 4 die al een echt dik boek willen lezen. Geschikt voor ridders, ridsters, prinsessen en prinsen van zes jaar en ouder.

Top