026-4451277

3stervertaling: Aleid van Eekelen – Benders
Gottmer, december 2018

Jess en Eden zijn vriendinnen. Altijd al. Ze weten alles van elkaar. In de periode waarin Jess het heel moeilijk had, was het Eden die ervoor zorgde dat ze de straat weer op durfde en die haar met eindeloos geduld bleef helpen.
Dus als op een ochtend blijkt dat Eden verdwenen is, raakt Jess in paniek. Eden heeft nog één berichtje aan haar moeder gestuurd, een soort afscheidsbericht. Waar is ze? Is er iemand in haar omgeving die meer over haar verdwijning weet?
Jess spijbelt van school en gaat op zoek naar Eden. Ze moet haar vriendin helpen, want Eden heeft haar tenslotte ook gered. Ze zoekt mensen op: Edens vriendje Liam, Edens ouders, Tyler, met wie Eden in het weekend nog flirtte. Langzaam wordt duidelijk wat er allemaal speelt. En ook waar Eden moet zijn.

Het verhaal beslaat één dag uit het leven van Jess (als je de proloog en de epiloog niet meerekent), maar tijdens deze dag zijn er talloze flash-backs naar het verleden, waardoor de lezer langzaam een beeld krijgt van Jess en van Eden, en met welke problemen de beide meiden tobben. Jess overkwam enige tijd geleden iets verschrikkelijks, maar dat kwam van buitenaf. Eden heeft juist een joekel van een schuldgevoel, waar ze mee rondloopt. Haar zus Iona is in juni verongelukt. En er speelt meer mee.
Het is een tikje raadselachtig waarom juist Jess en Eden bevriend zijn geraakt. Jess is een buitenbeentje, een zwijgzame goth die heel goed kan tekenen, maar die het op school niet makkelijk heeft. Eden is nogal een Miss Perfect: populair, knap, intelligent, rijk. Ze kan bevriend zijn met wie ze wil, waarom gaat ze dan uitgerekend met een kneusje als Jess om? Tijdens het verhaal blijkt uiteraard dat Edens perfectie alleen de buitenkant was en dat juist Jess over een soort oerkracht beschikt.

De dag van Eden is qua thema’s nogal vol: een thrillerachtig verhaal, vriendschap, trouw, rouwverwerking, zinloos geweld; het kan allemaal niet op. Het boek leest prettig, maar het is wel wat veel kommer en kwel. Voor wie zin heeft in een pittig problemenboek: De dag van Eden is een ‘Young Adult’ voor vijftien jaar en ouder.

Top