026-4451277

3sterQuerido, februari 2017

Noord-Oost Groningen, februari 1976. Elke zaterdagavond draait het in bar-dancing Boerema om kijken en bekeken worden, om aantrekken en afstoten, om meisjes die permizzie geven en jongens die permizzie krijgen. Het broeit daar in die boerenschuur.
De kers op de taart is de lovebus: een verbouwde bus die een eindje buiten het dorp bij een bosje geparkeerd staat. Je kunt hem per half uur huren, als je seks wil hebben met iemand zonder dat je ouders komen binnenstormen, of zonder dat je het ergens buiten hoeft te doen. Jongens willen niets liever dan vozen met een meisje, maar de meisjes roepen vroeg of laat ‘stop’. Zo komt het dat iedereen de lovebus van naam kent, maar nog bijna niemand hem ooit van binnen heeft gezien.
Op die zaterdagavond in februari gaat er iets fout. Twee mensen worden vermoord, eentje raakt zwaargewond en acht mensen hebben medische hulp nodig. Al het geweld draaide om verlangen en om seks.

Het zijn de Seventies, niemand heeft nog van aids gehoord, dus wat let je? Nou, een heleboel. Het blijft balanceren tussen de angst om te ver te gaan en de angst om een muurbloempje te blijven. De jongens doen stoer en snoeven tegen elkaar over wat ze allemaal met meisjes deden toen ze permizzie kregen, de meisjes hopen op romantiek. De hooggespannen verwachtingen lopen nogal uiteen en dat vraagt om moeilijkheden.
Die zaterdagavond in februari ging er veel fout. De gebeurtenissen worden beschreven vanuit meerdere personen: de chauffeur van de lovebus, wat jongens uit het dorp, een verliefd meisje, een meisje dat hopeloos eenzaam is. Daarnaast verspringt de tijd van zaterdagavond terug naar de vrijdag en dan weer naar de zaterdag. Het pakt goed uit: langzaam krijgt de lezer inzicht in wat er gebeurd is, wie de twee doden zijn en wat er aan de gebeurtenissen ten grondslag lag.
Met veel perspectieven loop je het risico dat niet ieder personage even goed uit de verf komt, maar door het tempo en de broeierige sfeer krijg je toch een heel goede indruk van wat er gespeeld heeft, daar rondom bar-dancing Boerema.
Een knap geconstrueerd verhaal, gehuld in de broeierige damp van hormonen, drank, onvervulde verlangens en geilheid. De Lovebus is een toegankelijk en rauw boek voor vijftien jaar en ouder.

Top