026-4451277

3sterQuerido, september 2008

Fae kent Muis al haar hele leven. Muis woont naast haar, met zijn moeder en zijn tweelingbroer Patrique. Eigenlijk heet Muis Maurice, maar Muis past beter bij hem. Hij is klein, snel, vrolijk en een enorme brokkenpiloot. Fae en Muis maken deel uit van een vriendengroep die dagelijks met elkaar optrekt. 
Op een warme zomerdag gaan ze zwemmen in de Eem. Zoals zo vaak springen de jongens vanaf de hoge brug in het water. Fae staat erbij als Muis zijn evenwicht verliest en veel te dicht bij een pijler in het water valt. Hij komt niet meer boven. Ze duiken hem na, zoeken hem, maar pas na een hele tijd dringt tot Fae door dat Muis verdronken is.
Na Muis’ dood moeten ze verder. De begrafenis, het verdriet, ieder gaat er op zijn eigen manier mee om. Zonder Muis is er niks meer aan. Fae probeert haar verdriet te verbergen, maar ze droomt steeds over hoe Muis van de brug viel. Had zij hem kunnen redden als ze hem op tijd gegrepen had? Na een jaar lijkt het redelijk goed te gaan met Fae. Dan gaat ze met haar vrienden naar een concert in Ahoy. Ze kijkt vanaf de tribune de diepte in en raakt plotseling ontzettend in paniek.

Het derde deel uit de Slash-reeks is een indrukwekkend verhaal. In korte zinnen in de tegenwoordige tijd vertelt Anke Kranendonk het verhaal van haar nichtje Lieke. Het lijkt misschien een wat kinderachtige keuze om voor deze vorm te kiezen, maar als halverwege het boek Muis is verdronken, dan komt het gemis des te harder bij de lezer aan.
Het boek begint met een soort proloog in Ahoy, waarin Fae flauwvalt. Daarna speelt het verhaal zich in chronologische volgorde af, te beginnen bij de kleutertijd van Fae en Muis. Het perspectief wisselt geregeld tussen de diverse personages, maar het verhaal is overal prima te volgen. Het boek eindigt weer in Ahoy. Tenslotte is er een kort nawoord van de auteur, waarin ze vertelt dat zij en haar nichtje er elf jaar over gedaan hebben om dit boek te schrijven. Op de dag dat het manuscript naar de uitgever ging, studeerde Lieke (Fae) af als architect. Het gaat nu goed met haar.

Tranen met tuiten gesnotterd bij dit boek. Alles is weg is een geslaagd deel uit de Slash-reek. Dit boek is geschikt voor lezers vanaf dertien jaar.

Top