026-4451277

3sterDe Eenhoorn, april 2011

In deze recensie lees je de afloop van het boek!

Daans beste vriend Milan is neergestoken op het schoolplein. Hij is met een ernstige buikwond afgevoerd naar het ziekenhuis. Daan zelf stond ernaast en heeft gezien wie de dader was: Ward. Toch zegt hij niets tegen de politie of tegen de rector. Hij weet dat Ward slechts een opdracht uitvoerde. Wie de echte opdrachtgever is, weet hij niet.
De school is in rep en roer. Jesse, de populaire voorzitter van de leerlingenraad, houdt een inzameling om een cadeau voor Milan te kunnen kopen. De rector probeert de pers buiten de deur te houden, bang voor de goede naam van de school. En Milan ligt in coma.
Als Milan overlijdt, gaat Daan woedend naar het hoofdkwartier van de bende, waar Ward deel van uitmaakt. De bende bestaat uit een groep jongens die drugs verhandelen. Daan en Milan hadden geprobeerd hen hiermee te laten stoppen en Milan kreeg dus als waarschuwing dat mes in zijn buik. Modelleerling Jesse blijkt de aanvoerder te zijn. Daan doet aangifte tegen hem.

Lang moet de lezer gissen naar de reden waarom Milan is neergestoken. Dat houdt de spanning er redelijk in, want je wil wel weten waarom Ward zijn klasgenoot ernstig verwondt. Daan houdt uit angst zijn mond dicht. Ook zijn klassenleraar blijkt een waarschuwing te krijgen: hij wordt bij zijn huis in elkaar geslagen door mannen met bivakmutsen. Daarom is de ontknoping een anti-climax: Daan en Milan hadden eenmaal een pakketje afgeleverd voor Ward en daar hadden drugs ingezeten. Nu waren ze dus medeplichtig aan drugshandel. Brave Daan en nog bravere Milan hadden als heuse moraalridders tegen Ward gepreekt dat hij moest stoppen met drugs verhandelen. Daarvoor krijg je dus een mes in je buik.

Ondanks het Vlaamse taalgebruik en de Vlaamse omgeving leest het boek lekker weg. Je moet je alleen niet storen aan de houterige uitdrukkingen en de wat knullige dialogen. Het boek is een makkelijke weghapper voor jongens die niet zo van lezen houden: 93 bladzijden en je bent er doorheen. Jammer van die ontzettend suffe ontknoping. Bloed op het schoolplein is geschikt voor lezers vanaf dertien jaar.

Bestellen

Top