026-4451277

2sterClavis, juli 2017

Emma is gedumpt door haar vriendje Benno. Haar gebutste ego kan wel een opkikkertje gebruiken. Het komt daarom goed uit dat er een schoolreis naar Griekenland op het programma staat en dat haar leraar chemie meegaat als begeleider. Meneer Vandevelde is pas 26 en hij is ronduit aantrekkelijk.
Hoewel Emma weet dat het niks kan worden tussen hen, kan ze het niet nalaten om met haar leraar te flirten. Meestal houdt meneer Vandevelde keurig de boot af, maar soms lijkt hij toch in Emma geïnteresseerd te zijn. Emma wordt steeds verliefder. Vlak voor ze teruggaan naar België kust ze met haar leraar.
Eenmaal thuis is duidelijk dat meneer Vandevelde – Tom – echt verliefd is op Emma. Voor Emma zelf is de lol er snel af: niemand mag iets van hen weten, want dat kost Tom zijn baan. Bovendien is hij in bed ontzettend saai. Maar hoe dump je je leraar chemie?

‘Het bezit van de zaak is het einde van het vermaak,’ aldus het gezegde. Dat gaat zeker op voor Emma. Verschillende meisjes uit haar klas vallen op meneer Vandevelde, eentje tracht hem zelfs openlijk te versieren, en dan is het uiterst vleiend dat hij juist op jou valt. Een man die negen jaar ouder is en die jou zo volwassen vindt! Hoera! Je bent trots en wil het van de daken schreeuwen – en dat mag dan niet.
Hoewel ze wat vlak beschreven wordt, is Emma goed te volgen. Het lijkt heel veilig, wat dagdromen met je vriendin over een onbereikbare leraar. Maar als de droom uitkomt en dan totaal niet blijkt te stroken met de werkelijkheid, is dat wel even lastig. Dat is heel invoelbaar. Bovendien is het voor de lezer vrij hilarisch dat zo’n volwassen man als Tom nog thuis woont bij zijn moeder en er vervolgens in zijn eenpersoonsbed niet veel van bakt.

Helaas is Chemie voor de Nederlandse lezer(es) een beetje tuttig. Worden jongeren van 17 in België allemaal zo kort gehouden door hun ouders? De vader en moeder van Emma lijken wel vijftig jaar terug te zijn gegaan in de tijd! Daarbij zijn Emma en haar vriendinnen nogal braaf, al versieren ze dan mannen die stukken ouder zijn dan zijzelf. Ook het taalgebruik is nogal Vlaams en praten de meisjes vaak prekerig tegen elkaar.
Afgezien hiervan is Chemie een boek dat lekker leest. Een toegankelijk maar wat vlak geschreven probleemboek voor meiden vanaf veertien jaar.

Top